ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Βολές κατά της κυβέρνησης για «deal με ιδιωτικά συμφέροντα»

ΣΥΡΙΖΑ: Βολές κατά της κυβέρνησης για «deal με ιδιωτικά συμφέροντα»
«Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση για τα κρούσματα σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς και το μόνο που δεν έχουν πει είναι πως όσο περισσότερα είναι τόσο καλύτερα», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

«Μπορεί η χώρα να βρίσκεται στις μαύρες λίστες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως λόγω της τραγικής διαχείρισης στα θέματα της πανδημίας, αριστεύει όμως σε αυτό που διαχρονικώς η Δεξιά ξέρει να κάνει πολύ καλά: στα deal με τα ιδιωτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας με τον πλέον κυνικό τρόπο για την υγεία των πολιτών, ακόμα κι όταν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους», υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, όπου κατηγορούν την κυβέρνηση πως «είδε την πανδημία ως ευκαιρία και δεν διστάζει να βαφτίζει όλες τις αποτυχίες της, που αποτυπώνονται σε θανάτους κι ασθενείς που ταλαιπωρούνται σε φορεία, σε επιτυχίες και να δίνει ο ένας υπουργός συγχαρητήρια στον άλλον εξοργίζοντας ακόμα περισσότερο τους πολίτες».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το «μπάχαλο», όπως το χαρακτηρίζουν, με τα σχολεία.

«Ενώ όλοι βέβαια επιθυμούν ανοιχτά αλλά ασφαλή σχολεία, η κυβέρνηση τα άνοιξε ακριβώς όπως τα έκλεισε παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που κατέθεσε δέσμη ολοκληρωμένων προτάσεων ύστερα από διαβούλευση με ειδικούς επιστήμονες και φορείς. Τώρα, δύο ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, πανηγυρίζουν για τα κρούσματα σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς και το μόνο που δεν έχουν πει είναι πως όσο περισσότερα είναι τόσο καλύτερα. Ουσιαστικά παραδέχονται ότι δεν υπάρχει ιχνηλάτηση και έχουν αφήσει τον ιό να διασπείρεται ανεξέλεγκτα στον πληθυσμό. Αδιαφορούν για τους δεκάδες χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους είναι θετικά και αρνούνται πεισματικά την άδεια ειδικού σκοπού. Ως αποτέλεσμα από τη μια τα παιδιά στερούνται φροντίδας και από την άλλη οι γονείς τους, με τους οποίους έχουν επαφή όλη ημέρα, θα μεταφέρουν τον ιό από το σπίτι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώρους εργασίας και εν τέλει όλη την κοινότητα», τονίζουν στην Κουμουνδούρου δικαιολογώντας την τροπολογία τους για την άδεια ειδικού σκοπού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, υποστηρίζουν πως «το μπάχαλο δεν έχει τέλος. Κι αυτό γιατί ενώ η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται ως υπέρμαχος του εμβολιασμού, επιθυμώντας να μείνει ικανοποιημένη και η ακροδεξιά πτέρυγά της στέλνει συνεχώς αντιφατικά μηνύματα».

Την Τρίτη, για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέσα σε λίγες ώρες δύο υπουργοί, ο Θάνος Πλεύρης κι ο Γιάννης Οικονόμου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ απέκλειαν το ενδεχόμενο αναστολής του προστίμου των 100 ευρώ για όσους πολίτες άνω των 60 χρόνων δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Ένας τρίτος υπουργός, όμως, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο ραδιόφωνο του ίδιου σταθμού άφηνε «παράθυρο» αναστολής του.

«Αυτό το όργιο μικροπολιτικής και ασυνεννοησίας που λέγεται κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Όλη η Ελλάδα ζει στο πετσί της το απόλυτο επιτελικό μπάχαλο και αναρωτιόμαστε ποιος πολίτης μπορεί να εμπιστευτεί πια μια κυβέρνηση που το λέω και ξελέω είναι ο καθημερινός κανόνας και όχι η εξαίρεση. Στο μόνο που μένουν συνεπείς είναι πώς θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών οι εκλεκτοί φίλοι τους. Η απάτη με το κόστος των μοριακών τεστ που πληρώνουν οι Έλληνες αποκαλύπτεται ημέρα με την ημέρα σε όλο της το μεγαλείο. Πρώτα ήρθε η Κυπριακή Δημοκρατία να διαψεύσει τα ψέματα της κυβέρνησης, μετά οι δήμοι Χαλανδρίου και Νεάπολης αποκάλυψαν ότι έχουν συνάψει συμφωνίες με 25 και 27 ευρώ το τεστ. Χθες έγινε γνωστό ότι ένας σύλλογος γονέων, αυτός του δημοτικού σχολείου στον Εύοσμο, έκλεισε συμφωνία για PCR με 28 ευρώ. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης και ο πάντα πρόθυμος κ. Γεωργιάδης πανηγυρίζουν για το πλαφόν της κερδοσκοπίας των 47 ευρώ», σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρατηρώντας πως οι «μπίζνες» δεν σταματούν εκεί.

Όπως αποκάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να κάνουν διαλογή ασθενών και να νοσηλεύουν μόνο ελαφρά περιστατικά covid τη στιγμή που χρυσοπληρώνονται από το δημόσιο ταμείο για 300 κλίνες.

«Το αποτέλεσμα είναι η κάθε εφημερία να αφήνει στα φορεία των εξωτερικών ιατρείων γύρω στους 20 ασθενείς χωρίς κρεβάτι και μάλιστα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μπορούν να διακομιστούν στις ιδιωτικές κλινικές “νοσηλευόμενοι ασθενείς ή ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, χωρίς την παρουσία σημείων ή συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, όπως χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυοι, ασθενείς σε τεχνητό νεφρό κ.λπ.”. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει τους πολίτες σαν αγέλη και μετατραπεί την πανδημία σε ευκαιρία κερδοσκοπίας. Οι αποφάσεις της επιταχύνουν την διασπορά της και απειλούν τις ζωές των πολιτών. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν», καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ