ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Οξύτατη αντίδραση ΚΙΝΑΛ για το «μπλόκο» στην «εμφάνιση» Ανδρουλάκη

Πρόταση μομφής: Οξύτατη αντίδραση ΚΙΝΑΛ για το «μπλόκο» στην «εμφάνιση» Ανδρουλάκη
O Νίκος Ανδρουλάκης σχεδίαζε να συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Κυριακή, πριν από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να δώσει το στίγμα του INTIME

Σε υψηλούς τόνους η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την άρνηση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να επιτρέψει την χρήση αίθουσας του κτηρίου για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Κυριακή, εν μέσω της συζήτησης της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Όπως εγκαίρως είχε μεταδώσει χθες το CNN Greece, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούσαν ότι ένας παράγοντας που συνέβαλε στο να καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας πρόταση μομφής -δεδομένης της δυσχερούς θέσης του τόσο εσωκομματικά, όσο και δημοσκοπικά, ειδικά έναντι του ΚΙΝΑΛ- είναι πως θέλει να εκμεταλλευτεί το εγγενές μειονέκτημα της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή.

Για τον λόγο αυτόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδίαζε να συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Κυριακή, πριν από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να δώσει το στίγμα του. Με αυτό το σκεπτικό, το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την παραχώρηση αίθουσας προκειμένου να συνεδριάσει η ΚΟ, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αρνήθηκε, προκαλώντας την οργή του κόμματος.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να παραχωρηθεί η αίθουσα της Γερουσίας για να πραγματοποιηθεί την Κυριακή η συνεδρίαση της ΚΟ, με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδιασία και η ταυτόχρονη διαδικασία συνελεύσεως ΚΟ είναι προβληματική. Δεν θέλω ούτε να φιμώσω ούτε να υποτιμήσω, αλλά να διαφυλάξουμε το κύρος της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας» απάντησε ο Κώστας Τασούλας, δεσμευόμενος ότι θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ως αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου της Βουλής το ΚΙΝΑΛ.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνεται: «Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

»Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

»Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ