ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για τις ευθύνες Στυλιανίδη και την κακοκαιρία

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για τις ευθύνες Στυλιανίδη και την κακοκαιρία
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή INTIME

Σε σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, οδηγήθηκε η συζήτηση στη Βουλή μετά την ποθέτηση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη. Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια, δεν θα εξωραΐσω όσα έγιναν ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν έγιναν αστοχίες και σφάλματα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η τοποθέτησή του έδωσε το έναυσμα για μία σκληρή σύγκρουση μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Τσίπρας: Ή είστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες ή μας λέτε ψέματα

Μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον λόγο και ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να δώσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Ελπίδα» στην Αττική. «Είστε υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις» είπε.

«Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου να κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός. Έκλεισαν κι άλλοι δρόμοι. Θα μας πείτε που κάνατε λάθος; Μια ζωή πετάτε το μπαλάκι αλλού. Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;» τόνισε ακόμη. Και προσέθεσε: «Ή είστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες σας ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη αυτό δεν αξίζει στον ελληνικό λαό, δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες. Όταν ζητάτε συγνώμη θα εξηγείται το λόγο που κάνατε λάθος».

Μητσοτάκης: Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη

Στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ξαφνική «αγάπη» για την Αττική Οδό, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε καμία συγγνώμη για τις εθνικές καταστροφές που συνέβησαν.

«Αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγγνώμη. Την προτιμώ έστω κι αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική, από την καμία συγγνώμη που δεν ακούσατε ποτέ από τη δική σας κυβέρνηση, όταν είχατε 120 νεκρούς στο Μάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να επισημάνω ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη εντιμότητα και ηθική. Ήρθε για να προσφέρει, δεν έψαχνε καριέρα, αξιοποιώντας την εμπειρία του. Έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είναι εθνική υπόθεση και δεν έχουν χρώμα. Βιώσατε στο πετσί σας τις συνέπειες των εθνικών καταστροφών. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση της Αττικής Οδού. Θα έπρεπε να κλείσει νωρίτερα. Το λέω ευθέως. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο παραχωρησιούχος», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο ζήτημα του χιονιού, θέλω να σας πως ότι κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο στο κέντρο της Αθήνας. Το χιόνι έπεσεςμεσημέρι, ενώ συνήθως πέφτει βράδυ, κανείς όμως δεν περίμενε μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για τόσο ακριβείς προβλέψεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Στυλιανίδης: Υπήρχε σχεδιασμός αλλά δεν υλοποιήθηκε από παθογένειες του συστήματος

«Από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε την ευθύνη» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να μείνουμε στις εντυπώσεις και εξηγώντας τη σημασία του έργου και του υπουργείου «που μου ανέθεσε τιμητικά ο πρωθυπουργός».

«Ξέρω ότι λειτουργώ ανά πάσα ώρα και στιγμή σε ναρκοπέδιο. Ανέλαβα για συγκεκριμένους λόγους και στόχους προκειμένου η Πολιτική Προστασία και η χώρα να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για «χρόνια προβλήματα που συνδέονται με διαδικασίες του ελληνικού κράτους» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης εξήγησε ότι το τρίπτυχο της στρατηγικής είναι «πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα»

Επισημαίνονατς ότι η χώρα χρειάζεται νέα τεχνολογία, που στην περίπτωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» θα υπήρχε, μεταξύ άλλων, εκ των προτέρων γνώση για τον όγκο χιονιού που θα έπεφτε.

«Ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας λείπει, όπως λείπει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διότι η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους» σημείωσε.

«Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται ένα εθνικό συντονιστικό κέντρο, μια πλήρης και λειτουργική βάση δεδομένων, με πυραμιδική οργάνωση, ένα War Room», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση τη δική μου, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε. Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συναίνεση, λέγοντας ότι η Πολιτική Προστασία είναι στόχος εθνικός που δεν έχει πολιτικό χρώμα:

«Να γίνει η Πολιτική Προστασία πρότυπο συνεννόησης, συνεργασίας και συναίνεσης»

«Το 2019 ο προκάτοχός μου, Νίκος Χαρδαλιάς, αναβάθμισε ουσιαστικά τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας. Η σύσταση αυτού του υπουργείου ήταν ιστορική απόφαση πρωθυπουργού», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ