ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προσκλητήριο σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 για συστηματικές συνομιλίες

ΣΥΡΙΖΑ: Προσκλητήριο σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 για συστηματικές συνομιλίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μόνο αδιάφορα δεν στέκονται απέναντι στις πολιτικές κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στέκονται, ωστόσο, και επιφυλακτικώς απέναντι στην όψιμη διάθεση του ΚΙΝΑΛ να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Όπως λένε, άλλωστε, με νόημα στην Κουμουνδούρου, «όλα τα κόμματα θα κριθούμε από τη στάση που θα κρατήσουμε μετά τις εκλογές και το κατά πόσο είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Την ίδια ώρα, παρατηρούν και μια δυσκολία του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ να στελεχώσει την πρώτη γραμμή του κόμματός του με «νέο αίμα», κάτι που θεωρούν φυσιολογικό αφού οι νεότερες ηλικίες έχουν γυρίσει την πλάτη εδώ και καιρό στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ένα κόμμα των 55+ ηλικιακά.

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζουν πως το ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 βρίσκονται σε μια χρονική περίοδο όπου επαναπροσδιορίζουν εκ των πραγμάτων την πολιτική τους απέναντι στην κυβέρνηση και τις προοπτικές της.

«Η αντι- ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, αν και διαφορετική για κάθε κόμμα, η οποία συνόδευε εκ συστήματος την αντιπολιτευτική στάση τους δεν βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και την ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης. Ιδίως μετά τη δημόσια διατύπωση από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του αιτήματος να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκλογές, όλα τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν δημοσίως ως προς το κορυφαίο πλέον πολιτικό δίλημμα: παραμονή στην εξουσία ή όχι της κυβέρνησης. Με αυτό το δεδομένο κι εν όψει, μάλιστα, εκλογών με σύστημα απλής αναλογικής, όπως αυτό υλοποίησε μακροχρόνιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων, καθίσταται σήμερα ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη συμπόρευσης των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων και η έναρξη συστηματικών συνομιλιών μεταξύ τους», τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Κατανοούμε ότι το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής κι ανασύνταξης, όπως κατανοούμε κι ότι στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που διανύουμε κάθε κόμμα τείνει να υπερασπίζεται με ζέον πάθος τη δική του πολιτική έναντι εκείνης όλων των άλλων. Μολαταύτα, η εχθροπάθεια δεν συνάδει με τα μεγάλα ζητήματα των καιρών. Με δεδομένο το ότι επείγει η πλήρης αναστροφή της πορείας της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία απευθύνει ήδη από σήμερα ανοιχτή πρόσκληση στα κόμματα αυτά, όπως και σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, για συστηματική συνεργασία σε θέματα συναντίληψης και κοινών επιδιώξεων. Αρχίζοντας από τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί με πάσα σαφήνεια και συνιστούν διεκδικήσεις όλων των προοδευτικών δυνάμεων: αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές και κλιματική κρίση. Και καταλήγοντας στο κορυφαίο δίλημμα περί παραμονής ή όχι της κυβέρνησης της ΝΔ στην εξουσία. Οι συναφείς ευθύνες όλων των δημοκρατικών κομμάτων και δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, οι ευθύνες κάθε πολίτη της χώρας, γυναίκας ή άνδρα, είναι αντιστοίχως μεγάλες. Η έμπρακτη κι όχι απλώς διακηρυκτική ανάληψή τους οφείλει να οδηγεί μονότροπα στην προοδευτική συμπόρευση», επισημαίνεται στο κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το οποίο συζητείται αυτό το χρονικό διάστημα στις Οργανώσεις Μελών και στις Νομαρχιακές Επιτροπές και θα εγκριθεί, ενδεχομένως με αλλαγές, από το τρίτο συνέδριο.

Ύστερα, εξάλλου, από τη δημοσιοποίηση του κειμένου θέσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας, αναμένεται αυτή την εβδομάδα η δημοσιοποίηση και των θέσεων της ΡΕΝΕ (Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Αντώνης Κοτσακάς, στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ και τη Γέφυρα κ.ά.), οι οποίες κινούνται πολύ πιο κοντά στο επίσημο κείμενο θέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ