ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδεία Τσίπρα στην Αργολίδα την Παρασκευή - Τα «όπλα» στη φαρέτρα του

Περιοδεία Τσίπρα στην Αργολίδα την Παρασκευή - Τα «όπλα» στη φαρέτρα του
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδωσε τον παλμό της ατζέντας του κατά την ομιλία του στη Βουλή INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Με «όπλα» στη φαρέτρα του την ακρίβεια, τους υψηλούς μισθούς για τα «golden boys» του ΕΦΚΑ και το βίντεο Λιβανού-Δούκα κατεβαίνει αύριο Παρασκευή για περιοδεία στο νομό Αργολίδας ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πληροφορείται το CNN Greece.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, άλλωστε, έδωσε το σχετικό παλμό κατά στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα, την Opinion Poll και το Enterprise Greece.

Την ίδια ώρα, πως αρνούνται αύξηση μισθού στα 800 ευρώ για τους πολίτες, αλλά δίνουν 8.134 ευρώ στα «golden boys της ΝΔ» κατηγορεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε on camera δήλωσή της την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει πως την ώρα που η κυβέρνηση προβλέπει αμοιβή 8.134 ευρώ στα «golden boys» που θα διορίσει στον ΕΦΚΑ, αρνείται την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αρνείται τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Η βουλεύτρια Βόρειου Τομέα Αθηνών επισημαίνει πως μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, η κατάργηση όλων των αντεργατικών κι αντικοινωνικών νόμων της ΝΔ και η ουσιαστική στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση Ξενογιαννακοπούλου:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποιεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ και τον παραδίδει στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Την ώρα που η κυβέρνηση προβλέπει αμοιβή 8.134 ευρώ στα golden boys που θα διορίσει στον ΕΦΚΑ, αρνείται την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αρνείται τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, η κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων της ΝΔ και η ουσιαστική στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Νωρίτερα, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη κατάθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης με θέμα: «Σε ιστορικό υψηλό η τιμή της βενζίνης στη χώρα– Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει:

- «Σε ιστορικό υψηλό φαίνεται να σταθεροποιείται η τιμή των υγρών καυσίμων τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτ.) άγγιξε τα 1,846€/l στις 6/2/2022, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2012 (1,838€/l).

- Επιπλέον σε αρκετές περιοχές της χώρας η τιμή της βενζίνης ξεπερνάει τα 2€/l, ενώ αντίστοιχα σε εξαιρετικό υψηλό επίπεδο διαμορφώνονται το πετρέλαιο κίνησης, η αμόλυβδη βενζίνη (100 οκτ.), το υγραέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

- Η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων συμπαρασύρει σε αυξήσεις το σύνολο των μεταφορών και κατ’ επέκταση τη συντριπτική πλειονότητα προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης.

- Παράλληλα, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες, όπου οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ πλήττει και τον τουρισμό.

- Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 17η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης προ φόρων. Μετά την επιβολή των φόρων όμως ανεβαίνει στην πέμπτη θέση.

- Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση καταψήφισε τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων. Συγκεκριμένα με την τροπολογία ζητούσαμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο, την βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης & θέρμανσης αλλά και στο φωτιστικό πετρέλαιο, στα κατώτατα όρια των συντελεστών του ΕΦΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Η τροπολογία επανακατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αυτές τις ημέρες και καταψηφίστηκε εκ νέου από τη ΝΔ.

- Την ίδια στιγμή στη χώρα σημειώνεται ιστορικό ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό. Με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στη χώρα μας εκτινάσσεται στο 5,5% για τον Ιανουάριο 2022, ξεπερνώντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο κ. Χαρίτσης ρωτά τον κ. Γεωργιάδη σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ελάφρυνση των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή κι αν θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το φυσικό αέριο, την βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αλλά και το φωτιστικό πετρέλαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ