ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στην πολυφωνία, «όχι» στην παραφωνία

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στην πολυφωνία, «όχι» στην παραφωνία
Σιγή ιχθύος κρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση για το τι θα πράξουν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Τρίτης στην Ολομέλεια για την προμήθεια των επιπλέον αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra INTIME

«Ναι στην πολυφωνία, όχι στην παραφωνία», είναι το σύνθημα που χρησιμοποιούν όσοι στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συντάσσονται με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για το μετασχηματισμό του κόμματος.

Από τη μία, αναγνωρίζουν ότι στον προσυνεδριακό διάλογο πρέπει να ακουστούν όλες οι φωνές, από την άλλη όμως σημειώνουν με νόημα πως οι αποφάσεις του συνεδρίου δεσμεύουν τους πάντες.

Όσο για το αν ανησυχούν για διάσπαση μετά από αυτό, η απάντησή τους παραμένει ίδια με αυτή που έδιναν και πριν μερικές εβδομάδες: «Και πού να πάνε»;…

Την ίδια ώρα, σιγή ιχθύος κρατούν στην αξιωματική αντιπολίτευση για το τι θα πράξουν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Τρίτης στην Ολομέλεια για την προμήθεια των επιπλέον αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra.

Κι αυτή η ψηφοφορία δοκιμάζει τις εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες αφού υπάρχει από τη μία η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει ναι μεν να προβάλλει τις ενστάσεις του, αλλά να ψηφίζει υπέρ σε εξοπλιστικές κι αμυντικές συμφωνίες προκειμένου να αφαιρεί επιχειρήματα των πολιτικών του αντιπάλων.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και είχαν διαφωνήσει, για παράδειγμα, με την καταψήφιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως είναι λάθος να δίνει τη συναίνεσή του το κόμμα σε ένα νέο γύρο αμυντικών εξοπλισμών που στο παρελθόν αποδείχθηκαν όχι μόνο αχρείαστοι και σκανδαλώδεις, αλλά συνέβαλαν και στη χρεοκοπία της χώρας.

Όπως κι αν έχει, αυτή η διαμάχη δεν πρέπει να θεωρείται ξεκομμένη από τη μάχη συσχετισμών που λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο ενόψει του συνεδρίου του Απριλίου.

Διεξάγεται, πάντως, και μια κοινοβουλευτική μάχη αυτή την εβδομάδα που βρίσκει συμπαγή τον όλο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κι αυτή σχετίζεται με το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ με το οποίο, όπως καταγγέλλει η Κουμουνδούρου κι ανάμεσα σε άλλα, ιδιωτικοποιείται η λειτουργία του με τη δημιουργία νέας γενιάς «golden boys» με μισθούς των 8.000 ευρώ.

Το πιθανότερο είναι, μάλιστα, πως την Πέμπτη πρόκειται να μιλήσει επί του θέματος στη Βουλή κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σήμερα Δευτέρα στις 10 π.μ. παραχωρεί συνέντευξη στους «Αταίριαστους», στο ΣΚΑΙ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ