ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Στο «εδώλιο» της Ευρωβουλής η Ελλάδα για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου

Αποκλειστικό: Στο «εδώλιο» της Ευρωβουλής η Ελλάδα για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου
Στο μικροσκόπιο της LIBE αναμένονται να μπουν και οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις («pushbacks») μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό. INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ζητήματα που αφορούν παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου μπαίνει η χώρα μας, μετά από την Πολωνία και την Ουγγαρία, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece.

Ειδικότερα, το πρωί της 31ης Μαρτίου συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) της Ευρωβουλής με αντικείμενο συζήτησης και τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε σχέση με τη δίωξη της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση Novartis, αλλά και τις διώξεις των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι ομοίως έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση και κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Στο μικροσκόπιο της LIBE αναμένονται να μπουν και οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις («pushbacks») μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό.

Αν, μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο διαπιστώσει σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα μας δεν αποκλείεται και η αποστολή αντιπροσωπείας του στην Αθήνα για να ελέγξει εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, όπως συνέβη αυτή την εβδομάδα με την Πολωνία, όπου σε αποστολή στη Βαρσοβία συμμετείχε κι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ύστατο μέτρο συμμόρφωσης είναι η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων κι αν κι αυτό αποδειχθεί αναποτελεσματικό τότε ανοίγει η πόρτα της εξόδου ενός κράτους- μέλους από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου και με αφορμή το ηχητικό που υποτίθεται πως «καίει» την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, υποστηρίζουν πως «μέσα στην απελπισία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αναστηλώσει άτσαλα το αντί- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που τον βοήθησε να ανέλθει στην εξουσία, αλλά και να πολώσει το κλίμα ενόψει πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων».

Σημειώνουν, όμως, με νόημα πως «το 2022 δεν είναι 2019, ο σημερινός πρωθυπουργός έχει πλέον κυβερνητικό παρελθόν και για το ΚΙΝΑΛ είναι όρος πολιτικής επιβίωσης να μην συρθεί πίσω από ένα κυβερνητικό αφήγημα το οποίο χαρακτηρίζουν τουλάχιστον έωλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ