ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες πληρώνουν και η κυβέρνηση κάνει επικοινωνία με τον πόλεμο

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες πληρώνουν και η κυβέρνηση κάνει επικοινωνία με τον πόλεμο
Στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται στην «κατάργηση» του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρότι ο κ. Μητσοτάκης εγκαλούσε τον κ. Τσίπρα όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός γιατί δεν το συγκαλούσε τακτικότερα INTIME NEWS / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

«Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη παραδέχονται ακόμα και βουλευτές της ΝΔ κι αυτό αποδείχθηκε και στην τηλεοπτική συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ της Πέμπτης», υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Προσθέτουν, μάλιστα, στο επίπεδο των συγκρίσεων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha, για να σημειώσουν πως «μολονότι ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετώπισε πολύ πιο αιχμηρές ερωτήσεις, τα πήγε πολύ καλύτερα από τον πολιτικό του αντίπαλο».

Για του λόγου τους, μάλιστα, το αληθές εισφέρουν ως τεκμήριο τα πολλά επαινετικά σχόλια που εισέπραξε ο κ. Τσίπρας κι από τους χρήστες του twitter.

Ως προς την ουσία, στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται στην «κατάργηση» του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρότι ο κ. Μητσοτάκης εγκαλούσε τον κ. Τσίπρα όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός γιατί δεν το συγκαλούσε τακτικότερα.

Υπενθυμίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει τρεις φορές το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών- μετά το δημοψήφισμα του 2015, για το Μεσοπρόθεσμο και το Προσφυγικό-, ενώ ενημέρωνε διά ζώσης συχνά τους πολιτικούς αρχηγούς για σημαντικά ζητήματα, όπως για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη για κρυφτό με την ακρίβεια πίσω από τον πόλεμο και πως προσπαθεί να αντιμετωπίσει και την ενεργειακή κρίση με επικοινωνιακούς όρους.

Μολονότι, όπως λένε, η ακρίβεια κάλπαζε εδώ κι έξι μήνες, σήμερα προσπαθούν να την κρύψουν κάτω από το χαλί του πολέμου στην Ουκρανία.

Κι αυτό, συμπληρώνουν, παρότι ότι ο πληθωρισμός της ελληνικής οικονομίας, πριν την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσέγγισε το 7%, επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

«Αντί στην κυβέρνηση να λάβουν μέτρα ανακούφισης άμεσα, άφηναν το κύμα της ακρίβειας να σαρώνει τους μικρομεσαίους με ανατιμήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ενεργειακή πολιτική του κ. Μητσοτάκη ήταν απλώς και μόνο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, ήταν ανύπαρκτη η οποιαδήποτε τιμολογιακή πολιτική, ενώ δεν υπήρξε κι απολύτως κανένας έλεγχος για την αποτροπή δημιουργίας καρτέλ στην αγορά ενέργειας. Όλες αυτές οι κυβερνητικές επιλογές είχαν τελικώς ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στη χονδρική τιμή ρεύματος επί μακρόν», σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Στέκονται επικριτικώς στην Κουμουνδούρου και στο ότι μόλις αυτήν την εβδομάδα έβαλε πλαφόν η κυβέρνηση στο κέρδος των επιχειρήσεων.

Την θεωρούν μια κίνηση που όχι μόνο δεν αρκεί, για να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών, αλλά έρχεται και πολύ αργά, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως συντονισμός με τους εκπροσώπους των χονδρεμπόρων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν τρόποι αποφυγής εφαρμογής του μέτρου στην πράξη.

Παραλλήλως, κατηγορούν την κυβέρνηση πως «αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, η οποία μπορεί να αποδώσει με επίσης συντονισμένες ενέργειες».

Όπως αρνείται η κυβέρνηση και τη μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καυσίμων και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Σε αυτό το κλίμα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να πείσουν πως ακρίβεια δεν υπήρξε πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τη δυστυχία του πολέμου. Και το χειρότερο; Περιμένουν να περάσει ο χειμώνας για να μειωθεί το οικογενειακό κόστος από το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως είπε ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του. Η συνέχεια θα είναι γνώριμη: Οι πολίτες θα πληρώνουν και η κυβέρνηση θα κάνει επικοινωνία με τον πόλεμο», καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ