ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό των κυβερνητικών διαψεύσεων κι ευθυνών για την ενεργειακή κρίση

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό των κυβερνητικών διαψεύσεων κι ευθυνών για την ενεργειακή κρίση
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως «η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε έναν αγώνα να πείσει πως ο πόλεμος ευθύνεται για τις ατυχείς επιλογές της, που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο» INTIME NEWS

Για «χρονικό κυβερνητικών διαψεύσεων και μετάθεσης ευθυνών για το σημερινό αδιέξοδο ως προς τα ενεργειακά», κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε έναν αγώνα να πείσει πως ο πόλεμος ευθύνεται για τις ατυχείς επιλογές της, που έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο.

Υπενθυμίζουν ότι το «ράλι» της ανόδου των τιμών στην ενέργεια έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, πολύ πριν δηλαδή το ξέσπασμα του πολέμου.

«Το Σεπτέμβριο του 2021 με αίσθημα ευθύνης καταθέσαμε δέσμη μέτρων- δημοσιονομικών, ρυθμιστικών κι ελεγκτικών- τις οποίες η κυβέρνηση απόρριπτε υποστηρίζοντας πως το φαινόμενο είναι παροδικό και πως οι αγορές λειτουργούν ικανοποιητικώς. Αντί άμεσων μέτρων, το Νοέμβριο η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες, προτείνοντας ανέφικτες λύσεις περί αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ για λογαριασμό των κρατών- μελών. Η απάντηση της Επιτροπής ήταν η παρότρυνση για λήψη μέτρων από τα κράτη- μέλη, με ειδική, μάλιστα, μνεία στην πρωταθλήτρια χονδρεμπορικής ηλεκτρικού ρεύματος, Ελλάδα. Τα υπόλοιπα κράτη- μέλη είχαν ήδη σπεύσει να προχωρήσουν σε γενναία δημοσιονομικά και ρυθμιστικά μέτρα, όπως πλαφόν, ενίσχυση εισοδήματος, παρεμβάσεις στην αγορά», παρατηρούν στην Κουμουνδούρου.

Διαβάστε επίσης: Ο Τσίπρας θέτει το ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα

Την ίδια ώρα, προχωρούν και σε μια ανασκόπηση των τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και δεν έπραξε:

«Αντί γενναίων μέτρων ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων, η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο για άσχετα θέματα που ευνοούσαν υψηλότερα εισοδήματα- ΕΝΦΙΑ, υψηλές γονικές παροχές, απαλλαγή μερισμάτων.

  • Αντί παρέμβασης, η κυβέρνηση προχώρησε στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
  • Αντί της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, η ΔΕΗ προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου με ρήτρα Cο2, ενισχύοντας κερδοσκοπικώς την είσοδο των μονάδων φυσικού αερίου.
  • Αντί της ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom, η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τιμές 30% πάνω από τις αντίστοιχες βουλγαρικές και σύνδεση της τιμής του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου κατά 80% με το χρηματιστηριακό κόμβο TTF που είχε πάρει φωτιά ήδη από το καλοκαίρι.
  • Αντί ενός ολοκληρωμένου επανασχεδιασμού του ενεργειακού μας μείγματος, ο πρωθυπουργός επανάλαβε ψευδώς προ ημερών στη Βουλή πως η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων σήμερα είναι ακριβότερη από την αντίστοιχη των μονάδων φυσικού αερίου.
  • Αντί να εντείνει τους ελέγχους και να προχωρήσει σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως άλλες χώρες, τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν με αυτοπεποίθηση πως είναι οπαδοί της ελευθέρας (sic) αγοράς και πως ο ανταγωνισμός αυτά τα λύνει».

Σήμερα, με τη δημοσίευση της νέας εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «πλέον οι μάσκες πέφτουν», προσθέτουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

  1. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει τα κράτη- μέλη να επιστρατεύσουν τις λιγνιτικές τους μονάδες αναγνωρίζοντας ότι χρειάζονται μονάδες βάσης από άνθρακα, όπως πρόβλεπε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου απολιγνιτοποίηση.
  2. Η Κομισιόν ζητά την ενίσχυση και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που θίγονται.
  3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την επιβολή διατίμησης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, που ξόρκιζε η κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως οι αγορές λειτουργούν κανονικώς.
  4. Οι Βρυξέλλες ζητούν διασπορά και ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο πρόγραμμά του.
  5. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά δημόσιες πολιτικές για ενίσχυση της αποθήκευσης και θέτει ζήτημα ιδιοκτησιακής αλλαγής- κρατικοποίησης- στις συγκεκριμένες υποδομές αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
  6. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει τα κράτη- μέλη για ρυθμιζόμενα τιμολόγια ρεύματος, όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή το Νοέμβριο.
  7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά μέτρα ενδυνάμωσης των καταναλωτών, όπως αυτοκατανάλωση κι εξοικονόμηση, καθώς και μέτρα εποπτείας της προμήθειας και διαφάνεια, όπως επιμόνως επαναλαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και μήνες.
  8. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά φορολόγηση υπερκερδών κι έσοδα από το ETS.
  9. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη ευρωομολόγου και ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία εισηγηθήκαμε προ ετών και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και σήμερα.
  10. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά μέτρα που θα οδηγούν την καταναλωτική συμπεριφορά, όπως ακριβώς έχει ζητήσει ήδη από το Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας αντί της ιδιωτικοποίησης και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών της ΔΕΗ που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ