ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για το «Καγιέν Γεωργιάδη»: «Δουλεύουν» κι από πάνω τους πολίτες

ΣΥΡΙΖΑ για το «Καγιέν Γεωργιάδη»: «Δουλεύουν» κι από πάνω τους πολίτες
Το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει πως περισσότερες από 18 χώρες της ΕΕ, με τελευταίες την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, μείωσαν τον ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση και συγκρατούν τις τιμές των καυσίμων INTIME NEWS

Την αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στο «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1, πως «η κυβέρνηση δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν», σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει πως περισσότερες από 18 χώρες της ΕΕ, με τελευταίες την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, μείωσαν τον ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση και συγκρατούν τις τιμές των καυσίμων.

«Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, με τη βενζίνη πάνω από τα δύο ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,7 ευρώ το λίτρο, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως δεν μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα γιατί θα ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν. Κι ο κ. Σκρέκας ότι η μείωση του ΕΦΚ δεν θα λύσει το πρόβλημα ακρίβειας στα καύσιμα, αλλά στο ερώτημα γιατί η Κύπρος έχει φθηνότερα απαντά γιατί έχει λιγότερους φόρους», σημειώνουν στην Κουμουνδούρου.

Συμπληρώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πως ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν είναι απλώς υπεύθυνοι για την απόγνωση των πολιτών, αλλά τους «δουλεύουν» κι από πάνω.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος βρέθηκε στην ίδια εκπομπή με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Σκρέκα, υποστήριξε πως η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα κρίση, ενώ νοικοκυριά κι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη ζήτημα επιβίωσης: «Έχουμε υψηλό 25ετίας στον πληθωρισμό, την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά για ολόκληρο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αύξηση της εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο για το 2021».

«Και όλα αυτά, με τον κατώτατο μισθό να είναι εγκλωβισμένος σε επίπεδα κάτω του 2010 - η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστιες γι' αυτό το εκρηκτικό μείγμα», δήλωσε, καθώς «ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15%», ενώ «άφησε αρρύθμιστη την αγορά ενέργειας, αντί να παρέμβει για να σταματήσει την αισχροκέρδεια και να φορολογήσει τις επιχειρήσεις που βγάζουν υπερκέρδη σε βάρος της κοινωνίας».

«Στην πενταετία ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια ρεύματος ούτε ένα ευρώ», υπενθύμισε ο κ. Χαρίτσης χαρακτηριστικά.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει το σήμα ότι μπορεί να γίνει μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από τον προηγούμενο Νοέμβριο, αλλά είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην το κάνει», τόνισε, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη «να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα ενόψει και της επισιτιστικής κρίσης».

Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχει τις δημοσιονομικές δυνατότητες για αυτά τα μέτρα, ακριβώς επειδή προνόησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει, όχι τώρα αλλά εδώ και μήνες, την κρίση της ακρίβειας, που συνεχώς επιδεινώνεται», επισήμανε ο και βουλευτής Μεσσηνίας.

Υπογράμμισε ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να αδρανήσει» κι επανέλαβε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ελάφρυνση με μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών στην ενέργεια και στα τρόφιμα και κρατική παρέμβαση για ρύθμιση των αγορών».

«Αν δεν γίνουν αυτά η κρίση θα επιδεινωθεί» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας:

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Έχουμε ζητήσει εκλογές για να δοθεί δημοκρατική διέξοδος και να σωθεί η κοινωνία από αυτή την καταστροφή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ