ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν σπάει τον πάγο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αβραμόπουλος: Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν σπάει τον πάγο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Πολύ σωστά έγινε η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος AP/Virginia Mayo

«Πολύ σωστά έγινε η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να γυρίσουν στο καλό κλίμα στο οποίο ήταν και πριν. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας για τη χώρα μας. Δεν πρέπει να είμαστε σε πολεμική τροχιά.

Ήδη οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Και νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση μπορεί να σπάσει τον πάγο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο διάλογος να συνεχιστεί. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος επίλυσης των διμερών διαφόρων», κατέληξε.

Σημείωσε επίσης ότι Ελλάδα και Τουρκία, ως σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μπορούν πλέον να αρχίσουν να συζητούν, ώστε να βρεθούν κοινά σημεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και τη δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται πως κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν «θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών», τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

«Προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα. Συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα», υπογραμμίστηκε, εξάλλου.

Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά πως «η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία».

Anadolu για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Διμερείς σχέσεις και θετική ατζέντα στο «μικροσκόπιο»

Τα 3+1 βήματα προσέγγισης στα οποία συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα βήματα προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας και οι προϋποθέσεις για επιμήκυνση του καθαρού διαδρόμου των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκύπτουν από το γεύμα Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κυβερνητικές πηγές κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα της τέταρτης επαφής Μητσοτάκη και Ερντογάν, σημείωναν ότι παρότι οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους που άπτονται των θεμάτων των διμερών σχέσεων, εντούτοις δεν κατεγράφη «η οξύτητα και η ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα».

Τμήμα της ίδιας θετικής αποτίμησης αποτελεί και η επέκταση του θετικού κλίματος που αποτυπώθηκε μπροστά στις κάμερες και στα διαμειβόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες:

«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι 2 πλευρές συνομίλησαν ως σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές για επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν: Μπήκαν τα θεμέλια για βελτίωση των διμερών σχέσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ