ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τι μηνύματα στέλνουν στον Νίκο Ανδρουλάκη για το βράδυ των εκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Τι μηνύματα στέλνουν στον Νίκο Ανδρουλάκη για το βράδυ των εκλογών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στα γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου INTIME

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι πως θα είναι οι νικητές της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, όποτε κι αν αυτή πραγματοποιηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, σπεύδουν από τώρα να θέτουν τα εκλογικά τους διλήμματα, κυρίως προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΚΙΝΑΛ.

Όπως σημειώνουν με νόημα στην Κουμουνδούρου, το βράδυ των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, στη Χαριλάου Τρικούπη θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν σε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή αν θα συμμαχήσουν με τη «νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική» ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κι αυτό γιατί, ανεξαρτήτως των ποσοστών του ΜέΡΑ 25 ή άλλων αριστερών κομμάτων που ενδεχομένως να βρεθούν στη Βουλή, στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι μαζί με το ΚΙΝΑΛ θα έχουν συγκεντρώσει ένα ποσοστό, το οποίο θα υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο της ΝΔ.

Ήδη, άλλωστε, με βάση ακόμα και τις δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις που δεν πολυπιστεύουν στην Κουμουνδούρου, το άθροισμα των δύο κομμάτων κινείται στα επίπεδα του 40%.

Επομένως, ο σχηματισμός μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι απολύτως εφικτός, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ως προς την απλή αναλογική, μάλιστα, υπενθυμίζουν στον κ. Ανδρουλάκη πως όταν ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας Βαγγέλη Βενιζέλου, το κόμμα του είχε ταχθεί υπέρ αυτού του εκλογικού συστήματος, στάση που άλλαξε επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά.

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εξάλλου, εισπράττουν με ικανοποίηση, αλλά και με ισχυρές δόσεις δυσπιστίας διαρροές από το γραφείο πρόεδρου, στον τρίτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, πως το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα κι αν γίνουν χίλιες φορές εκλογές.

Κι αυτό όχι τόσο γιατί δεν εμπιστεύονται τον κ. Ανδρουλάκη, που ως ένα βαθμό ισχύει, αλλά γιατί αντιλαμβάνονται ότι μια μεταξύ τους κυβερνητική συνεργασία μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αιτία αποχωρήσεων και διάσπασης του ΚΙΝΑΛ, με πρωταγωνιστές «απομεινάρια» του αντί- ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ