ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 8 Μαΐου εκλέγεται ο Τσίπρας - Συνάντηση με βιομήχανους για τα ενεργειακά

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 8 Μαΐου εκλέγεται ο Τσίπρας - Συνάντηση με βιομήχανους για τα ενεργειακά
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

«Πώς είναι δυνατό η ΝΔ να έχει διψήφιες δημοσκοπικές διαφορές από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εμείς να παλεύουμε με το ΚΙΝΑΛ για τη δεύτερη θέση, αλλά η κυβέρνηση να συντηρεί σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου κι ο Στέλιος Πέτσας να ομολογεί, ότι δεν θα κάνουν τώρα εκλογές για να μην εισπράξουν τη λαϊκή οργή»;

Τα παραπάνω αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα και την πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata, η οποία δείχνει τη διαφορά τους από το κυβερνών κόμμα να μην ξεπερνά τις επτά μονάδες, αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για μια σειρά ζητημάτων, προεξαρχόντων βεβαίως της ακρίβειας και των στάσιμων μισθών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται, επίσης, και στο αυξανόμενο ποσοστό των αναποφάσιστων, που αποτελεί πρόκληση για την ίδια να ενσωματώσει.

Όπως κι αν έχει, σημειώνουν πως μια πιθανή νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση επί το πλειοψηφικότερο όχι μόνο δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, αλλά κι αποκαλύπτει τη ραγδαία φθορά της.

«Ας την προχωρήσουν αν τολμούν. Στο τέλος εμάς θα πριμοδοτήσουν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτο κόμμα», επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου.

Στο μεταξύ, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για τον νέο πρόεδρο και τη νέα Κεντρική Επιτροπή είναι η Κυριακή 8η Μαΐου.

Αυτή είναι, άλλωστε, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία πρέπει, πάντως, να επικυρωθεί από το συνέδριο.

Το συνέδριο, επίσης, θα αποφασίσει ποια μέλη θα έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, αν θα είναι δηλαδή όσοι εγγραφούν μέχρι και σήμερα Δευτέρα ή κι όσοι το πράξουν μετά από αυτή την ημερομηνία.

Το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρχει άλλος υποψήφιος για την προεδρία πέραν του κ. Τσίπρα.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία θα έχουν μόνο τα μέλη του κόμματος, το οποίο σημαίνει πως το εκλογικό σώμα θα είναι πολύ χαμηλότερο των αντίστοιχων πρόσφατων διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ και στη ΝΔ όπου δικαίωμα συμμετοχής είχαν κι απλοί φίλοι.

Προεδρικοί σημειώνουν με νόημα πως η εσωκομματική αντιπολίτευση φάσκει κι αντιφάσκει και σε αυτό το ζήτημα: «Από τη μία ισχυρίζονται πως το άνοιγμα στην κοινωνία θα στερήσει το κόμμα από χρήσιμους εργάτες που όμως δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Κι από την άλλη, διατείνονται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει την ίδια νομιμοποίηση και ισχυροποίηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί θα τον έχουν ψηφίσει 60.000 κι όχι 200.000. Δεν τους βρίσκεις πουθενά», αναφέρουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές.

Συνάντηση, εξάλλου, με εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), καθώς και με εκπροσώπους συνδέσμων Βιομηχανιών θα έχει σήμερα Δευτέρα, στις 12.30, ο κ. Τσίπρας.

Η ΕΒΙΚΕΝ εκπροσωπεί τις ελληνικές βιομηχανίες για τις οποίες η ενέργεια αποτελεί σημαντικό ποσοστό του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία της ΕΒΙΚΕΝ θα αποτελείται από τον πρόεδρό της, Αντώνη Κοντολέων (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), και τα μέλη του Δ.Σ., Άγγελο Καλογεράκο (ΤΙΤΑΝ) και Νικόλαο Μπόζο (ΑΓΕΤ).

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ) θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό του Δημήτριο Μαθιό.

Το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας- ΣΒΣΕ, θα εκπροσωπήσει ο Βασίλης Έξαρχος.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ΣΒΘΚΕ, θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρό του, Λένα Κολιοπούλου, και τον αντιπρόεδρο, Ευριπίδη Δοντά.

Το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ) θα εκπροσωπήσει ο Θόδωρος Δούρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ