ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η στροφή Μητσοτάκη προς τα δεξιά, το νέο άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ κι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Η στροφή Μητσοτάκη προς τα δεξιά, το νέο άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ κι ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου
Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αναφορά, δύο φορές μάλιστα, που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη στο υψηλό έλλειμμα που παρέδωσε η ΝΔ το 2009 και το οποίο «μας έβαλε στα μνημόνια» INTIME

Στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στρέψει ακόμα πιο δεξιά το «κυβερνητικό καράβι» το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα κι αυτό γιατί πιέζεται και δημοσκοπικά από τα δεξιά του.

Τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και οι Έλληνες του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη αξιοποιούν το πολεμικό κλίμα λόγω Ουκρανίας και τις φοβίες που δημιουργούνται και για τα εθνικά μας θέματα αντλώντας ψηφοφόρους από τη ΝΔ.

Βεβαίως, στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούν πως θα είναι πολύ δύσκολο για τον πρωθυπουργό να διατηρήσει παραλλήλως τους κεντρώους ψηφοφόρους.

Crash test, άλλωστε, αναμένεται να αποδειχθεί η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία για την οποία πιέζεται από Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον και η οποία προσκρούει στην άρνηση τουλάχιστον ενός πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, να την ψηφίσει και στην αμφιβολία για το αν θα το πράξει ενός ακόμα, του Κώστα Καραμανλή.

Δεν πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητη η αναφορά, δύο φορές μάλιστα, που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη στο υψηλό έλλειμμα που παρέδωσε η ΝΔ το 2009 και το οποίο «μας έβαλε στα μνημόνια».

Από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου η παράλειψη απόδοσης ευθύνης για τα μνημόνια στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πρέπει να εκληφθεί ως ένα ακόμα άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ ενόψει πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας.

Οι εξελίξεις στο εσωκομματικό μέτωπο

Όσον αφορά τα εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας επιμένει στη συγκρότηση ενός νέου οργάνου, του Εθνικού Συμβουλίου, με συμβουλευτικό ρόλο στο οποίο θα συμμετέχουν τα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι βουλευτές, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του κόμματος, καθώς και οι συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρώην πρωθυπουργού, τα μέλη αυτού του οργάνου, έχοντας επαφή με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, θα μεταφέρουν σε αυτά τις θέσεις του κόμματος, αναζητώντας πολιτικούς συμμάχους στη βάση.

Όπως κι αν έχει, η τελική απόφαση κι επί αυτού του ζητήματος θα ληφθεί από το συνέδριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ