ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε δημάρχους Αττικής: Να μην περάσουν άλλα κόστη στους πολίτες

Τσίπρας σε δημάρχους Αττικής: Να μην περάσουν άλλα κόστη στους πολίτες
«Στις δύσκολες αυτές ημέρες πρέπει όλοι να συμβάλουμε και για να αποφευχθούν τα χειρότερα και κυρίως για να σταθούμε δίπλα με αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση από την ενεργειακή κρίση η οποία, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, έχει γιγαντωθεί από τις επιλογές της κυβέρνησης, και τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν πάλι οι πολίτες τα αδιέξοδα ανάδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

«Ξανάρχονται δύσκολες ημέρες και στις δύσκολες αυτές ημέρες πρέπει όλοι να συμβάλουμε και για να αποφευχθούν τα χειρότερα και κυρίως για να σταθούμε δίπλα με αλληλεγγύη στους ανθρώπους, στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε τον διπλό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όσο και στην αντιμετώπιση της φτώχειας που είναι αποτέλεσμα του τεράστιου κύματος ακρίβειας και στάθηκε στο πλευρό των δημάρχων που ζητούν ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό αντίστοιχα με τις αρμοδιότητες που έχουν επιφορτιστεί.

«Πιστεύω σε μια βαθιά και πολύ ουσιαστική συνεργασία κράτους και αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τις μεγάλες δυσκολίες που περνάμε τώρα», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, ώστε όπως είπε να ξεπεραστούν τα διαχρονικά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού των δήμων, αλλά και η έλλειψη πόρων.

Πρόσθεσε δε, πως πολλοί δήμοι βρίσκονται στο φάσμα της οικονομικής δυσπραγίας, εξαιτίας της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη δυσκολία» την ανάγκη να πληρώνουν τους λογαριασμούς και να είναι και ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «ο μεγάλος φόβος είναι η πιθανότητα να περάσουν κι άλλα κόστη στον καταναλωτή, στον πολίτη, εφόσον η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».

«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί. Να αποφευχθεί. Διότι δεν αντέχει και άλλα κόστη ο καταναλωτής, τα νοικοκυριά , οι δημότες. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο κατά την άποψή μου. Άρα και οι οι δήμοι πρέπει να ενισχυθούν και να αποφευχθεί η επιπλέον επιβάρυνση στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ταυτοχρόνως, εξήρε τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση «για την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων», που όπως τόνισε «πρέπει να προωθηθούν μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς της, ώστε να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτής της ενεργειακής κρίσης», ενώ σημείωσε την επιτακτική ανάγκη «οι δήμοι να αναλάβουν συντονισμένη δράση αντιμετώπισης της φτώχειας».

«Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμοι μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο και σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε κοινωνικά ιατρεία, σε μια γκάμα θεμάτων που γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Και νομίζω ότι πρέπει συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι είμαστε σε μια διαφορετική πραγματικότητα δυστυχώς ξανά», κατάληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα μέλη του προεδρείου της ΠΕΔΑ σημείωσαν, από την πλευρά τους, ότι η ενεργειακή κρίση μεγέθυνε τα προβλήματα των δήμων, καθώς, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, Γιώργος Μαρκόπουλος, «δεν εισπράττουμε ούτε από τις εταιρείες ενέργειας, ούτε από τους δημότες φυσικά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Και πραγματικά σε λίγο δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ