ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη συμμετοχή στην εκλογή συνέδρων - Στο Ηράκλειο την Τρίτη ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη συμμετοχή στην εκλογή συνέδρων - Στο Ηράκλειο την Τρίτη ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει περαιτέρω τις ανά την Ελλάδα περιοδείες του #CNNgrNews ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ / INTIME

Με μεγάλη συμμετοχή παλιών και νέων μελών και χωρίς παρατράγουδα ολοκληρώθηκε την Κυριακή η τριήμερη ψηφοφορία στις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την εκλογή των περίπου 5.000 συνέδρων.

Σε αρκετές ΟΜ της περιφέρειας, μάλιστα, η συμμετοχή άγγιξε το 100% μολονότι οι σύνεδροι, εφόσον γίνει αποδεκτή από το συνέδριο η σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα εκλέξουν πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο CNN Greece συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου, ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς.

Στο μεταξύ, για έναν «αυτοπαγιδευμένο» Κυριάκο Μητσοτάκη σε ελεύθερη πτώση και κενό στρατηγικής εξακολουθούν να μιλούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν πως η ραγδαία πτώση της ΝΔ, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις, έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε βέρτιγκο.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαρκώς επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη. Αφού, μέχρι νεωτέρας, έκλεισε το θέμα που μόνη της άνοιξε η κυβέρνηση για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, αντιθεσμική κίνηση ακραίας ηττοπάθειας και διάψευσης δημοσκοπήσεων, μετά ο κ. Μητσοτάκης ξαφνικά ανακάλυψε την προοπτική της κυβέρνησης συνεργασίας. Ήταν θέμα χρόνου να σκάσει η φούσκα της δήθεν αυτοδυναμίας, πάνω στην οποία προσπαθούσε να κρατηθεί. Πλέον, βρίσκεται σε κενό στρατηγικής, αφού πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα το ερώτημα: με ποιον θα κυβερνήσει, δεδομένου ότι τη φαντασίωση της αυτοδυναμίας την έκαψε ο ίδιος. Με τον Κυριάκο Βελόπουλο; Ή ελπίζει να κάνει κυβέρνηση μετεγγραφών και διασπάσεις κομμάτων; Ας βγει να το πει», υπογραμμίζουν με νόημα στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπονοώντας αποσχιστικές τάσεις κυρίως στο ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να απεγκλωβιστεί από τη στρατηγική της διπλής κάλπης και της αυτοδυναμίας επιβεβαιώνει πλήρως τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

«Η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι σημαντική, μπορεί και θα δώσει κυβέρνηση σταθερότητας, αρκεί να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που μιλά ξεκάθαρα και πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες και την προοδευτική σύγκλιση. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν στο δίλημμα των εκλογών “Μητσοτάκης ή σταθερότητα”, αφού κάθε ημέρα που περνά ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι είναι συνώνυμο του χάους και της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, παρατηρούν στην Κουμουνδούρου πως ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε παρέμβασή του επιβεβαιώνει ότι είναι αποσταθεροποιημένος και σε πανικό από τη ραγδαία φθορά της ΝΔ, που δεν κρύβεται ούτε κι από ακραίους μεθοδολογικούς ακροβατισμούς ορισμένων δημοσκοπικών εταιρειών ούτε από τη μιντιακή υπεροπλία: «Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η μεγάλη εικόνα είναι: τάση μεγάλης πτώσης για τον πρώτο, ξεφούσκωμα για το ΚΙΝΑΛ κι ανοδική τάση για το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια («κυρίως λόγω των εγκληματικών επιλογών με τη ΔΕΗ») που εκτινάσσουν τον πληθωρισμό κι οδηγούν σε ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, που «δεν έχει υιοθετήσει κανένα ουσιαστικό μέτρο ανάσχεσης, έχοντας εξαντλήσει δημοσιονομικά περιθώρια σε επιλογές που απευθύνονται σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, όπως μείωση φόρου μερισμάτων, αφορολόγητες γονικές παροχές 800.000 ευρώ, κατάργηση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για μεγάλες ιδιοκτησίες, απευθείας αναθέσεις σχεδόν επτά δισ. ευρώ σε ημετέρους, ενώ όλα δείχνουν πως τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν διαφαίνεται προοπτική αποκλιμάκωσης της ακρίβειας, αλλά το αντίθετο».

Επιπλέον, επισημαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση απορρίπτονται ως ανεπαρκή από οκτώ στους δέκα πολίτες, ενώ τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι απελπισία, θυμός, οργή κι ανασφάλεια.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, μάλιστα, έξι στους δέκα πολίτες ήδη έχουν αρχίσει να κόβουν βασικά είδη διατροφής λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Αυτό είναι και το κλίμα που εισπράττει ο Αλέξης Τσίπρας στις περιοδείες του, που «σε αντίθεση με τον εξαφανισμένο Μητσοτάκη που δεν ακούει τις ανησυχίες των πολιτών, θα εντείνει έτι περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα», σε πόλεις και γειτονιές της επικράτειας- την Τρίτη θα βρεθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στο πλαίσιο της επικέντρωσης σε πρωτεύουσες νομών- τόσο από καταναλωτές κι εργαζόμενους όσο κι από εμπόρους και καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν θετικώς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όπως προκύπτει κι από τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Για πρώτη φορά στη δημοσκόπηση της MRB η αξιωματική αντιπολίτευση περνά μπροστά από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από τα μέτρα που προτείνονται για την καταπολέμηση της ακρίβειας κι αυτό δεν παραλείπουν να το υπερτονίσουν στην Κουμουνδούρου.

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στους Δελφούς για το έβδομο Οικονομικό Φόρουμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ