ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: Η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε ραγδαία φτωχοποίηση

Χαρίτσης: Η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε ραγδαία φτωχοποίηση
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει μια ακόμα κρίση, αλλά φτωχοποιείται ραγδαίως», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης στο ραδιοσταθμό Real fm 97.8.

«Μετά το ιστορικό υψηλό για ολόκληρο τον Μάρτιο στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, που θα φανεί στους λογαριασμούς του Απριλίου, σήμερα Δευτέρα είχαμε 39% αύξηση στο χρηματιστήριο ενέργειας», υπογράμμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους δύο δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για το 2022 κανένα μέτρο για την ανάσχεση της ακρίβειας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά πολιτικές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το θέμα είναι ποιους επιλέγει να στηρίξει η κυβέρνηση με τις υπάρχουσες δημοσιονομικές δυνατότητες», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρίτσης.

«Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που ψήφισε πριν λίγους μήνες η ΝΔ που στοιχίζει ενάμισι δισ. ευρώ το χρόνο στα δημόσια ταμεία, ακριβώς όσο η μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα για το ίδιο διάστημα» επισήμανε.

«Έχουμε καταθέσει σχετική τροπολογία ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2021, την οποία απέρριψε δύο φορές η κυβέρνηση» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε τονίσει την ανάγκη να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα» υπενθύμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, αναφέροντας «την μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια και τα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής» και «την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μέτρο που πρέπει να συνδυαστεί με την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με 120 δόσεις και κούρεμα της αρχικής οφειλής».

«Παράλληλα οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να παίξουν επιτέλους τον ρόλο τους με εντατικούς ελέγχους στην αγορά» πρόσθεσε.

«Η κοινωνική συνοχή απειλείται με όρους καταστροφής, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι στα όρια του λουκέτου, κι εννέα στα δέκα νοικοκυριά έχουν ήδη μειώσει τις δαπάνες τους σε βασικά είδη διατροφής, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Τα κυβερνητικά επιδόματα απλώς διαιωνίζουν μια κρίση που θα βρούμε με χειρότερους όρους μπροστά μας σε λίγους μήνες».

Η συνέντευξη Χαρίτση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ