ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί περιμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία Ζελένσκι-Γιατί βλέπουν κυβέρνηση με απλή αναλογική

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί περιμένουν με ενδιαφέρον την ομιλία Ζελένσκι-Γιατί βλέπουν κυβέρνηση με απλή αναλογική
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή INTIME

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν άπαντες στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τη σημερινή (Πέμπτη, στις 12:00) ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο στην οποία θα δώσει το «παρών» κι ο Αλέξης Τσίπρας.

Κι εκείνοι, η πλειοψηφία δηλαδή, που ήθελαν η αξιωματική αντιπολίτευση να μην απουσιάσει από αυτήν την εκδήλωση, αλλά κι όσοι εκτιμούσαν πως θα ήταν προτιμότερο να μην παρευρεθεί στο πλαίσιο της ανάγκης μη εμπλοκής της χώρας μας με κανέναν τρόπο σε αυτόν τον πόλεμο και της ισότιμης καταδίκης της Δύσης για τους δικούς της ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στο πρόσφατο παρελθόν.

Στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα παραλληλίσει τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 40 ημέρες στη χώρα του με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όπως έκανε μόλις την Τρίτη στο ισπανικό Κοινοβούλιο θυμίζοντας την καταστροφή της Γκερνίκα από τους ναζί ή τον Ουίνστον Τσέρτσιλ και το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όταν μίλησε στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η Άγκυρα εξοπλίζει την Ουκρανία, ενώ ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο με τη Ρωσία κι έχει φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη συνομιλίες ειρήνευσης.

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως ημέρα με την ημέρα και με τη συνεχιζόμενη φθορά της ΝΔ η εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική δεν θα μοιάζει ως προεόρτιο της επόμενης με πλειοψηφικό σύστημα, αλλά με το τέλος της διαδρομής.

Πιστεύουν, δηλαδή, ότι αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες σχηματισμού συγκυβέρνησης με το ΚΙΝΑΛ από την πρώτη Κυριακή με το σκεπτικό πως οι ίδιοι θα είναι πρώτο κόμμα κι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επωφεληθεί της χαλαρής ψήφου της απλής αναλογικής για να λάβει ένα σχετικώς υψηλό ποσοστό, οπότε δεν θα ρισκάρει δεύτερη αναμέτρηση όπου η πόλωση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων θα είναι μεγαλύτερη, όπως και η πίεση στο τρίτο.

Επιπλέον, στην αξιωματική αντιπολίτευση συνδέουν την άνετη επικράτηση των προεδρικών τάσεων στην πρόσφατη εσωκομματική ψηφοφορία κυρίως με την αύξηση των πασοκογενών μελών και γενικότερα όσων προέρχονται από τη διεύρυνση, οι οποίοι ιδιαιτέρως στην περιφέρεια έγειραν τη στρόφιγγα σαφώς υπέρ στην ουσία της υπερψήφισης των προτάσεων του κ. Τσίπρα για το μετασχηματισμό του κόμματος.

Η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των πασοκογενών, σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, είναι ένα μήνυμα που πρέπει να ληφθεί κι από τη Χαριλάου Τρικούπη για το τι κυβέρνηση επιθυμούν οι προοδευτικοί πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ