ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο επεισόδιο στην κυβερνητική βεντέτα με το ΚΙΝΑΛ

Το νέο επεισόδιο στην κυβερνητική βεντέτα με το ΚΙΝΑΛ
Δελτίο τύπου / POOL

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει από καιρό το… σάλπισμα για την παρέλευση της περιόδου χάριτος στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η «βολή» Ανδρουλάκη, ότι η κυβέρνηση αντέγραψε την πρόταση ΠΑΣΟΚ, για την κοινωνική στέγη, πρόσθεσε ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ της πολιτικής βεντέτας.

Ο Γιάννης Οικονόμου, με μια προσεγμένη διατύπωση, μέσω του CNN Greece, απέρριψε τους ισχυρισμούς, και θέλησε να καταδείξει ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε τις επισημάνσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, για να μπει στα ραντάρ της το πρόβλημα της στέγης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σε εξαιρετικά αιχμηρό τόνο:

«Ο κ. Ανδρουλάκης, κάνει δηλώσεις, η κυβέρνηση προχωράει σε έργα και στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών».

Η ατζέντα Μητσοτάκη

Περαιτέρω, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υπενθύμιζαν, ότι το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ είχε μιλήσει για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νεολαία, στο οποίο περιλαμβανόταν και το ζήτημα της στέγης.

Αμέσως μετά τη ΔΕΘ, σε συνάντηση με τους οικονομικούς συντάκτες, είχε αναφερθεί στο ζήτημα, μιλώντας για τη διάθεση στέγης σε νέα ζευγάρια με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες αξιοποιώντας ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Το θέμα είχε φιλοξενηθεί με εκτενή κάλυψη στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν, είχε επισημάνει ό,τι το σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τη στήριξη της νεολαίας. Στις 3 Μαρτίου ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει:

«Το πρόβλημα της στέγης -ειδικά για το νέο άνθρωπο ο οποίος ζει στο νοίκι- δεν είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει και θα καταθέσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να έχουμε συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους μας, διότι δεν γίνεται αυτή τη στιγμή οι μισός μισθός να πηγαίνει στο ενοίκιο».

Στον αντίποδα, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι η συζήτηση που επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, έγινε στις 28 Μαρτίου και ότι σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις που αναφέρει είναι γενικόλογες.

Σημείωναν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το πρώτο βήμα με την ανακοίνωση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ αξίας περίπου 1,5 δισ. που παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση ολοκληρωμένου σχεδίου.

Τα γαλάζια καρφιά, ενεργοποίησε η στάση του ΠΑΣΟΚ στην ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη, όταν καταψήφισε την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

«Να απευθύνετε το ερώτημα στο ΚΙΝΑΛ,γιατί τον προστάτευσε», ήταν η δηκτική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο CNN Greece.

Το στενό μαρκάρισμα

«Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε. Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές» σημείωνε αιχμηρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στις αρχές της χρονιάς.

Η ευθεία βολή του Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε την πολιτική της επέκταση σε τροχιοδεικτικά πυρά, τα οποία συντονισμένα, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργοί και κομματικά στελέχη εξαπολύουν κατά της Χαριλάου Τρικούπη, αναδεικνύοντας την κυβερνητική πρόθεση να αυξήσει την πολιτική πίεση στην κεντροαριστερή πολυκατοικία.

Η κλιμάκωση αυτής της τακτικής, είχε εκφραστεί με ακόμη μια κίνηση στην σκακιέρα, της – μακράς - προεκλογικής περιόδου, στην οποία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το παράθυρο που φάνηκε να ανοίγει σε μετεκλογικές συνεργασίες.
«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία», έλεγε ο πρωθυπουργός στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο»:

«Από εκεί και πέρα ο λαός θα μας υποδείξει τελικά αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα».

Ήδη πάντως το ΚΙΝΑΛ δείχνει στις τελευταίες μετρήσεις να υποχωρεί δημοσκοπικά σε σχέση με τη δυναμική άνοδο που υπήρξε με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Παραλήπτης του πρωθυπουργικού μηνύματος που είχε εκπεμφθεί από το Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εμφανής στόχος να πάρει καθαρή θέση για την επόμενη ημέρα της κάλπης.

«Οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν έχουν μόνο μία προφανή ανάγνωση. Δεδομένου ότι ο κόσμος ξέρει πως έχουμε ένα σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές, έχουμε και ένα σύστημα που, αν έχουμε αδιέξοδο, θα δώσει διέξοδο αργότερα. Όλα αυτά θα παίξουν τη σημασία τους», είχε αναφέρει στην τηλεοπτική παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εντείνοντας το πρέσινγκ προς την πλευρά Ανδρουλάκη, να ανοίξει τα χαρτιά της.

Στον αντίποδα όμως ο αποκλεισμός του Νίκου Ανδρουλάκη, στη συνεργασία με όποιον δε ασπάζεται τη Σοσιαλδημοκρατία, είχε προκαλέσει την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Αν και απέχουμε περισσότερο από έναν χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά, οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας» είχε αναφέρει προ εβδομάδων ο Γιάννης Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ