ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το δράμα κρυβόταν στο φινάλε - Η ένταση και τα πολιτικά μηνύματα του Συνεδρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Το δράμα κρυβόταν στο φινάλε - Η ένταση και τα πολιτικά μηνύματα του Συνεδρίου
Από την πλευρά των προεδρικών θεωρείται προσχηματική η κίνηση αμφισβήτησης του τρόπου εγγραφής των μελών την ίδια ώρα που το κείμενο πολιτικής απόφασης- θέσεων πέρασε ομοφώνως CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Στο φινάλε έκρυβε το δράμα του το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο τρόπος εγγραφής νεών μελών -αν θα μπορεί να γίνεται και μέσω του isyriza, όπως πρότεινε η Επιτροπή Καταστατικού, ή θα πρέπει να συνοδεύεται κι από μία τουλάχιστον αυτοπρόσωπη παρουσία του υποψήφιου μέλους σε Οργάνωση Μελών, όπως πρότεινε η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας»- αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσει ο «πόλεμος» που μαίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια τουλάχιστον.

Στο ενωτικό κλίμα που επικράτησε κατά την καταληκτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Κυριακής και το μήνυμα νέας αρχής για την πολιτική αλλαγή έπεσαν σκιές από την κίνηση της «Ομπρέλας» να καταθέσει επτά στο σύνολο καταστατικές αλλαγές από τις οποίες πρόλαβε να συζητηθεί μόνο η πρώτη.

Ακόμα και ο κ. Τσίπρας άφησε υπονοούμενα για ψήφο διά ανατάσεως των καρτών διαπίστευσης περί των 2.000 παρατηρητών του συνεδρίου που εκ των πραγμάτων δεν ήταν σύνεδροι κι άρα δεν δικαιούνταν να ψηφίσουν για τις καταστατικές αλλαγές.

Από την πλευρά των προεδρικών θεωρείται προσχηματική η κίνηση αμφισβήτησης του τρόπου εγγραφής των μελών την ίδια ώρα που το κείμενο πολιτικής απόφασης- θέσεων πέρασε ομοφώνως.

Το μπρα ντε φερ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη επί του πόντιουμ και κάτω από αυτό, μπορεί να χάλασε προσωρινώς τις καλές εντυπώσεις από το γόνιμο διάλογο που προηγήθηκε τις τέσσερις ημέρες, ωστόσο στο πολιτικό τραπέζι έχουν μείνει τα επίδικα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόσο στην εναρκτήρια όσο και στην καταληκτική του ομιλία.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Τα μηνύματα ήταν πολλά και με πολλούς αποδέκτες: στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο κατεστημένο που τη στηρίζει πως οι ημέρες τους είναι μετρημένες, στην εσωκομματική αντιπολίτευση για ενότητα, αλλά και στις προοδευτικές δυνάμεις, προεξάρχοντος του ΚΙΝΑΛ.

Ως προς το τελευταίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του έδωσε για πρώτη φορά μια εναλλακτική: «Aν δεν ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για λόγους πολιτικής τακτικής, τουλάχιστον να δεσμευθούν πως δεν θα γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης», ανάφερε χαρακτηριστικώς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, άφησε για πρώτη φορά να αιωρείται στην πολιτική ατμόσφαιρα κι ένα άλλο πολιτικό δίλημμα: στην περίπτωση άρνησης του ΚΙΝΑΛ για προοδευτική κυβέρνηση με την κάλπη της απλής αναλογικής, η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ να συμπιεστεί κι όχι μόνο να μην συγκυβερνήσει, αλλά και να έχει μειωμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από την προσδοκώμενη.

Την ίδια ώρα, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία (73,4% υπέρ, 25,8% κατά) αφήνει και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές- προεδρικοί και «Ομπρέλα»- με ένα γλυκόπικρο αίσθημα.

Από τη μία πλευρά, οι προεδρικοί- Κίνηση Μελών, πασοκογενείς, ΡΕΝΕ, ΔΗΜΑΡ, Γέφυρα- εκφράζουν στο CNN Greece την ικανοποίησή τους για τη συντριπτική επικράτηση της πρότασης Τσίπρα, εκτιμώντας πως θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν είχαν ψηφίσει και οι χίλιοι περίπου σύνεδροι που απουσίασαν για διάφορους λόγους και οι οποίοι, κατά βάση, προέρχονταν από την περιφέρεια όπου η δύναμη των προεδρικών είναι πολύ μεγαλύτερη της «Ομπρέλας».

Από την άλλη πλευρά, κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας» επισήμαιναν στο CNN Greece πως το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αν κι έλπιζαν για κάτι καλύτερο.

Υπάρχουν, πάντως, κι εκείνοι που επιχαίρουν για το ότι η πλειοψηφία δεν κατόρθωσε να αγγίξει το 80%, μολονότι υπήρχαν σχετικές διαρροές από την πλευρά της, τις προηγούμενες ημέρες, πως το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα πιο συντριπτικό.

Στην εσωκομματική αντιπολίτευση εκφράζουν και τις ενστάσεις τους για το ότι το ψηφοδέλτιο ξεκινούσε με τη φράση «πρόταση Προέδρου», η οποία, όπως διατείνονται, προκαταλάμβανε υπέρ της ψήφισής της από το σώμα των συνέδρων.

Στο μεταξύ, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι εκλογολόγος, Ηλίας Νικολακόπουλος τέθηκε επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που θα αναλάβει το πολύ δύσκολο και τεχνικώς έργο της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα οργανωμένα μέλη του κόμματος στις 15 Μαΐου, ημερομηνία που είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Θα είναι η πρώτη φορά κι όχι μόνο στην Ελλάδα που η Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος θα εκλεγεί από τη βάση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ