ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: Ελλάδα-ΗΠΑ σε συνεργασία έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν: Ελλάδα-ΗΠΑ σε συνεργασία έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με tweet που ανήρτησε στο προφίλ του στο twitter, o Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν. Ελλάδα και ΗΠΑ συνεχίζουν να συντονίζονται στενά ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έναντι των απρόκλητων στρατιωτικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε:

«Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει η σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, στην Ουκρανία, καθώς και για τους άλλους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας να αμυνθεί έναντι του βίαιου πολέμου της Μόσχας. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη ή πιο σημαντική».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO επανέλαβε την ανησυχία του Οργανισμού για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Οντρέ Αζουλέ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια του Ναού σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα της Μονής της Χώρας.

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία στην Αυτοκρατορική Πύλη του ναού, που έφερε στο φως της δημοσιότητας Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ