ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καρότο και μαστίγιο για Ανδρουλάκη, βλέπουν πόλωση από Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Καρότο και μαστίγιο για Ανδρουλάκη, βλέπουν πόλωση από Μητσοτάκη
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την αντιμετώπιση «καρότο και μαστίγιο» απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, τουλάχιστον μέχρι ο τελευταίος να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει ούτε κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, άλλωστε, επισημαίνουν πως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει εμφανές έλλειμμα στρατηγικής, το οποίο επιχειρεί να καλύπτει πίσω από επινοήσεις όπως το ότι δεν θα κάνει ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργούς.

Από την Κουμουνδούρου, πάντως, θα συνεχίσουν να τείνουν χείρα φιλίας στη Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζοντας πως οι πέντε συν μία προγραμματικές δεσμεύσεις που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσφατο συνέδριό της αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η προγραμματική συμφωνία με το ΚΙΝΑΛ πριν κι όχι μετά τις εκλογές.

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την ακρίβεια, την εργασία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, το κοινωνικό κράτος, τη νέα γενιά και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελούν τη βάση για μια τέτοια συζήτηση. Σε αυτά θα πρέπει να γίνει συζήτηση και σε αυτά πρέπει να στηρίζεται ενδεχόμενη συμφωνία, μακριά από εμμονές κι αντιπαλότητες του παρελθόντος. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε ξεκάθαροι για το τι θέλουμε: Να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να υπάρξει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση. Το ίδιο ξεκάθαρες θα πρέπει να είναι και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου», αναφέρουν χαρακτηριστικώς στην Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, ιδίως όσο ψαλιδίζεται η διαφορά τους από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, πως θα ενταθούν και οι προσωπικές επιθέσεις του κ. Μητσοτάκη στον κ. Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του του 2019 που εγκαταλείπουν μαζικώς το καράβι του.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείουν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, πολλώ δε μάλλον αν προκηρυχθούν εκλογές, να γίνουμε μάρτυρες και χτυπημάτων κάτω από τη μέση, «από αυτά που είχαμε δει και πριν τρία χρόνια», όπως σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Ως προς τις εκλογές, εξάλλου, για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή, δεν αποκλείεται η μετάθεσή τους κατά μία εβδομάδα- από τις 15 στις 22 Μαΐου- εξαιτίας της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς που θα έχουν μεσολαβήσει και θα έχουν πάει πίσω την προετοιμασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ