ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την τιμή του ρεύματος

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την τιμή του ρεύματος
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση εν μέσω μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει επικίνδυνο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει λόγο για «ρεσιτάλ ψευδολογίας»

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη και παράνομη. Νομοταγείς πολίτες που δεν άφησαν τόσα χρόνια απλήρωτο λογαριασμό, έχουν πλέον υπερβεί τα όριά τους», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από σύσκεψη που είχε με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Παράλογο και επικίνδυνο -αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές για τον κ. Τσίπρα- είναι να χαρακτηρίζει πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος παράνομο το νόμο. Όπως πικρά κατάλαβαν όσοι, την περίοδο των μνημονίων, εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα διάφορα κινήματα-δορυφόρους του, σαν το αλήστου μνήμης "Δεν Πληρώνω", τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ» απαντά με ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά την επιβάρυνση των πολιτών από την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια, έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 4 δισ. για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων. Για αυτό στις τιμές λιανικής η Ελλάδα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το μήνα Μάρτιο. Χάρη στις πολιτικές έμπρακτης στήριξης, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν φθηνότερα το ρεύμα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, τους οποίους συχνά επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και τον Απρίλιο» συμπληρώνει και υπογραμμίζει.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συγκυρία είναι εκρηκτική και οι δυσκολίες για τους πολίτες μεγάλες. Η κυβέρνηση, πέραν των όσων έχει ήδη κάνει θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Γι΄ αυτό επεξεργάζεται ένα ακόμη εφαρμόσιμο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015. Ο λαός, που έπαθε κι έμαθε, δεν θα του το επιτρέψει» καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

ΥΠΕΝ: Ρεσιτάλ ψευδολογίας από τον κ. Τσίπρα

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες»: Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωση-απάντηση προς τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά την επίσκεψη του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να στρέφεται στο ψέμα και την παραπλάνηση για να ξεπεράσει τα πολιτικά του αδιέξοδα. Σήμερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ξεδιάντροπου λαϊκισμού και υποσχέθηκε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης. Το πόσο κόστισαν και κοστίζουν στους Έλληνες τα ανεύθυνα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλους γνωστό», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει:

«Στο ρεσιτάλ ψευδολογίας του μάλιστα, παραλείπει συστηματικά να αναφερθεί στη λιανική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, η οποία τον Μάρτιο ήταν χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 8% μετά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες στις οποίες αναφέρεται διαρκώς η αξιωματική αντιπολίτευση, η μέση λιανική τιμή ήταν κατά 62% και κατά 4% αντίστοιχα ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα τον περασμένο μήνα.

Τον Απρίλιο, με τις κρατικές επιδοτήσεις απορροφάται η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των νοικοκυριών σε ποσοστό άνω του 80%. Το ίδιο ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής. Οι επιχειρήσεις αυτές, που ανέρχονται σε 1.240.000, επιδοτούνται για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης με 230 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ηλεκτροδότησης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δικής του διακυβέρνησης ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους διεκόπη η παροχή ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το 2017, οι διακοπές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 233.092 και το 2018 σε 220.314. Αντίστοιχα, το 2020 μειώθηκαν σε 186.887 και το 2021 σε 168.471».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να καταθέσει, αύριο, Παρασκευή τροπολογία για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και για καμία διακοπή ρεύματος μέχρι να κριθεί στα δικαστήρια η νομιμότητα του μέτρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ