ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα εξειδίκευσης: Πώς μέτρα και σταθμός LNG γίνονται τα «όπλα» του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Ώρα εξειδίκευσης: Πώς μέτρα και σταθμός LNG γίνονται τα «όπλα» του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δύο σημαντικά κομμάτια του… παζλ στις αποσκευές του ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στα τέλη του μήνα στις Βρυξέλλες, έχοντας στις αποσκευές του δυο σημαντικά κομμάτια στο παζλ της λύσης που αναζητείται απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, κάνοντας πράξη αυτό που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό, ό,τι δηλαδή δεν θα επιτρέψει να τρέξει άλλο το χρονόμετρο της ενεργειακής κρίσης, περιμένοντας τα ευρωπαϊκά μέτρα.

Η ανακοίνωσή του πακέτου μέτρων, όμως, πλαισιώνεται και από την υλοποίηση ενός σημαντικού βήματος για την ευρωπαϊκή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την δημιουργία της νέας ενεργειακής πύλης μέσω του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Υπό αυτά τα δεδομένα δεν περνά απαρατήρητη η πρωθυπουργική εστίαση στην ευρωπαϊκή στάση:

«Όμως, σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που πήρε για το Ταμείο Ανάκαμψης, εδώ η Ευρώπη εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, η λύση της αργεί», ήταν η αιχμηρή διατύπωση που χρησιμοποίησε κατά την παρουσίαση των εθνικών μέτρων.

Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική αναφορά, σε επικριτικό τόνο, για την ευρωπαϊκή καθυστέρηση που διέτρεξε το μήνυμα του προς τους πολίτες.

«Μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός με αυτόν το «μοχλό» εντείνει την πίεση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για την απαραίτητη ευελιξία που καλούνται να επιδείξουν, ώστε να προχωρήσει με άλλες ταχύτητες η εγκριτική διαδικασία για τη διπλή παρέμβαση που έχει εξαγγείλει τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας.
Απόφαση που θέτει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και επιδιώκεται να σταθεροποιήσει τις τιμές για τους επόμενους 6-12 μήνες.

Έως τότε, η σκυτάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη περνάει στους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι σε λίγη ώρα προβαίνουν στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση του σχεδίου, και την καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης των 600 ευρώ, με την οποία θα καλυφθεί το 60% των αυξήσεων στους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και φέτος το Μάιο, έχει εξεταστεί κατά πληροφορίες, η λειτουργία μιας ειδικής πλατφόρμα.

Μέσω αυτής θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την καταβολή της αναδρομικής ενίσχυσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εν δυνάμει δικαιούχοι, πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν στην ίδια φόρμα θα είναι, πέραν των δεδομένων ταυτοπροσωπίας, προσυμπληρωμένα και τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση μέσω διασύνδεσης με τη βάση δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα χειροκίνητης υποβολής των στοιχείων που αφορούν τα στοιχεία της καταμετρημένης κατανάλωσης.

Οι καταναλωτές θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Το σύστημα θα διασταυρώνει αυτόματα την ύπαρξη ή την παραβίαση του εισοδηματικού κριτηρίου, των 45.000 ευρώ, τυχόν ποσά επιδότησης που έχουν καταβληθεί ή άλλες εκπτώσεις που έχουν γίνει προς τους καταναλωτές.

Ακόμη οι επιβαρύνσεις που υπάρχουν στα τιμολόγια από τη ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς επίσης εάν το ακίνητο υπάρχει στις δηλώσεις Ε9 και εάν αποτελεί κύρια κατοικία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ