ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί αποφεύγουν να βάλουν πήχη επιτυχίας για τις εκλογές της 15ης Μαΐου

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί αποφεύγουν να βάλουν πήχη επιτυχίας για τις εκλογές της 15ης Μαΐου
Είναι βέβαιο ότι τα χαμόγελα θα ανθίσουν αν διπλασιαστεί, πολλώ δε μάλλον αν υπερπολλαπλασιαστεί, ο σημερινός αριθμός των 61.600 μελών

Όσο κι αν το αρνούνται δημοσίως, στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ξέρουν πολύ καλά ότι θα γίνουν συγκρίσεις ανάμεσα στην εσωκομματική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ την προσεχή Κυριακή με τη δική τους την επόμενη εβδομάδα.

Μπορεί να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα - στο ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν για όνομα και συνέδρους, στο ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή - κι εκλογικό σώμα - στο ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν όσοι το επιθυμούν, στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο όσοι είναι ή θέλουν να γίνουν μέλη - ωστόσο ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε διαδικασία ασφαλώς και θα δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις.

Γι’ αυτό και στην Κουμουνδούρου, μολονότι αισιοδοξούν για μεγάλη συμμετοχή που θα φτάσει και το πενταψήφιο νούμερο, αποφεύγουν να βάλουν στο δημόσιο λόγο τους κάποιο πήχη επιτυχίας.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τα χαμόγελα θα ανθίσουν αν διπλασιαστεί, πολλώ δε μάλλον αν υπερπολλαπλασιαστεί, ο σημερινός αριθμός των 61.600 μελών.

Αντιθέτως, η γκρίνια θα γίνει φανερή, ιδίως από την εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας που περιμένει στη γωνία, αν η συμμετοχή είναι μικρότερη.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούν και σε αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές της 15ης Μαΐου με αφορμή και την ίση εκπροσώπησή τους στα κομματικά όργανα και στα ψηφοδέλτια του κόμματος, όπως αυτή αποφασίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται κι εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα η Θεματική Επιτροπή Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Α' Αθήνας, στις 19.00, στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).

Στο μεταξύ, στην αξιωματική αντιπολίτευση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορικών διαστάσεων συμμαχία στη Γαλλία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, της Ανανεωτικής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Οικολόγων, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η «μετάφρασή» της στην ελληνική πραγματικότητα παραμένει μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

Σημειώνουν, ωστόσο, με νόημα πως προϊόντος του χρόνου δικαιώνονται στην εκτίμησή τους ότι η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει μια βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας, την οποία οι ίδιοι επιθυμούν να έχει προοδευτικό χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ