ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημέρα της Ευρώπης: Μία στις δύο χώρες αντιτίθεται στην τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών

Ημέρα της Ευρώπης: Μία στις δύο χώρες αντιτίθεται στην τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών
Συνολικά 13 χώρες - μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στην τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, καθώς ξανανοίγει η συζήτηση για ένα αμιγώς φεντεραλιστικό σύστημα διακυβέρνησης στην Ευρώπη των 27 AP Photo / Jean-Francois Badias

Σχεδόν μία στις δύο χώρες της ΕΕ αντιτίθεται στην έναρξη μιας διαδικασίας που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αλλαγή των Συνθηκών του ευρωπαϊκού μπλοκ, σύμφωνα με κοινό έγγραφο ήρθε στο φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης.

Στο κείμενο που συνυπογράφουν συνολικά 13 χώρες – μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβενία και Σουηδία) υπογραμμίζεται με σαφήνεια:

«Δεν υποστηρίζουμε μη μελετημένες και πρόωρες προσπάθειες για την εκκίνηση της διαδικασίας, με σκοπό την τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών».

Το συγκεκριμένο έγγραφο, σύμφωνα με το δίκτυο Euractiv, διανεμήθηκε την ημέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο φιλοξενούσε την τελετή λήξης της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, μιας διαβούλευσης με εκατοντάδες πολίτες της ΕΕ που αφορά στους τους τρόπους με τους οποίους το ευρωπαϊκό μπλοκ θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες των κατοίκων της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η κυκλοφορία και διανομή του εν λόγω κειμένου, μόνον τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς η διαβούλευση στο Στρασβούργο κατέληξε σε 49 προτάσεις, οι οποίες περιείχαν περισσότερες από 300 συστάσεις για τη μετατροπή της ΕΕ σε ένα ομοσπονδιακό (φεντεραλιστικό) «υπερ-κράτος», με ενισχυμένες εξουσίες και απλουστευμένους μηχανισμούς αλλά και διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Επί της ουσίας, το σχέδιο που προωθείται είναι η κατάργηση της άσκησης του δικαιώματος αναβλητικής αρνησικυρίας, δηλαδή του βέτο, σε ορισμένους ευαίσθητους τομείς όπως η Υγεία, το φορολογικό, η άμυνα και η διεύρυνση της ΕΕ. Εφόσον το σχέδιο αυτό υιοθετηθεί, τότε αναμφισβήτητα θα απαιτηθεί η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Ωστόσο, δίχως το δικαίωμα του βέτο, μια υπερ-πλειοψηφία θα μπορούσε να εγκρίνει σειρά κρίσιμων αποφάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αρκούν 15 από τα 27 κράτη μέλη να ψηφίζουν υπέρ, εφόσον εκπροσωπούν πάνω από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων.

Αυτή η πρακτική ευνοεί, όπως είναι λογικό, τις αποφάσεις που υποστηρίζονται από τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του μπλοκ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όμως εγείρει σοβαρούς φόβους μεταξύ των μικρότερων πληθυσμιακά χωρών – μελών ότι οι επιθυμίες θα μπορούσαν ανά πάρα ώρα και στιγμή να παρακαμφθούν.

Οι 49 προτάσεις για αλλαγές πρόκειται τώρα να αξιολογηθούν από τις χώρες της ΕΕ. Εάν μια απλή πλειοψηφία από αυτές - 14 κράτη – συμφωνήσει μ’ αυτές, τότε μπορούν να ψηφίσουν μια διαδικασία για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με πιθανές αλλαγές στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπό το πρίσμα αυτό, ήλθε το έγγραφο-μανιφέστο των 10 χωρών – μελών που αντιτίθενται σ’ αυτή την προοπτική και στο οποίο αναφέρεται πως «η αλλαγή της Συνθήκης δεν υπήρξε ποτέ σκοπός της Διάσκεψης στο Στρασβούργο».

Παράλληλα, οι 10 χώρες προειδοποιούν πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθούν προσπάθειες εργαλειοποίησης των πορισμάτων της Διάσκεψης του Στρασβούργου».

«Οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να αποσπάσουν ενέργεια από τις δημόσιες προτεραιότητες και τις επείγουσες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

«Η ΕΕ μπορεί να τα καταφέρει με το ισχύον συμβατικό πλαίσιο, όπως έδειξαν οι πρόσφατες κρίσεις», δήλωσε η ομάδα των χωρών, παραθέτοντας ως απτά παραδείγματα την πανδημία της Covid-19 και την αντίδραση της Ευρώπης έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Έχουμε ήδη μια Ευρώπη που λειτουργεί», καταλήγει το κείμενο-μανιφέστο το 10 χωρών – μελών της Ένωσης.

Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν υπέρ κατάργησης του «βέτο» στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ

H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσέρχονται για τη συνέντευξη Τύπου για το «Μέλλον της Ευρώπης»AP Photo/Jean-Francois Badias

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν τη Δευτέρα υπέρ της τροποποίησης των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα του «βέτο» στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η κυρία φον ντερ Λάιεν υπερθεμάτισε για την τροποποίηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αν είναι απαραίτητο», καθώς και υπέρ της εγκατάλειψης του κανόνα της ομοφωνίας των 27 χωρών - μελών σε σημαντικούς τομείς, σε ομιλία που εκφώνησε στο Στρασβούργο.

«Ανέκαθεν υποστήριζα πως η ψήφος με ομοφωνία σε ορισμένους σημαντικούς τομείς απλούστατα δεν έχει πλέον νόημα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δήλωσε έτοιμη για να μεταρρυθμίσει την ΕΕ, ακόμη και «αλλάζοντας τις συνθήκες της, αν είναι απαραίτητο».

Η πρόεδρος της Κομισιόν εκφώνησε την ομιλία της κατά την τελετή της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας ή της άμυνας. Και οφείλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα είμαι πάντα με το μέρος αυτών που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργεί καλύτερα», πρόσθεσε.

Υπέρ της μεταρρύθμισης των Συνθηκών της ΕΕ τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Εμανουέλ Mακρόν δήλωσε ότι είναι ανάγκη να μεταρρυθμιστούν τα κείμενα των Συνθηκών της ΕΕ, προκειμένου να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά, κάτι το οποίο σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και με ενότητα, σε σημαντικούς τομείς.

«Ένας τρόπος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η σύγκληση μιας συνέλευσης αναθεώρησης των Συνθηκών. Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση, με το απαραίτητο «θάρρος» και «ελευθερία», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ντράγκι: Χρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό φεντεραλισμό, με τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών

draghi.jpg
«Eίναι επίσης απαραίτητο να επιδιώξουμε έναν "ιδανικό φεντεραλισμό" για την εξεύρεση κοινών λύσεων, αν και τα μέλη της ΕΕ είναι πολύ διαφορετικά λόγω της Ιστορίας, των παραδόσεων και της αφετηρίας τους», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.AP Photo / Jean-Francois Badias

«Ένα μείγμα ιδανικού και ρεαλιστικού φεντεραλισμού θα πρέπει να οδηγήσει στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, για την ταχύτερη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων και της Ουκρανίας στην ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη (03/05), ο Ντράγκι δήλωσε ότι τόσο η πανδημία Covid-19 όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλάβουν πρωτοφανή επίπεδα ευθύνης.

«Είναι δύσκολο για τα μεμονωμένα κράτη να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και θα συνεχίσει να είναι όλο και πιο δύσκολο. Χρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό φεντεραλισμό που να αγκαλιάζει όλους τους τομείς που πλήττονται από τις τρέχουσες αλλαγές: την οικονομία, την ενέργεια και την πολιτική ασφάλειας», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».

Για τον κ. Ντράγκι, ο ρεαλιστικός φεντεραλισμός αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τις πολλές προκλήσεις που έχει μπροστά της.

«Η από κοινού αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων σημαίνει να σχεδιάζουμε τις λύσεις από κοινού, να παρακολουθούμε τι κάνουμε από κοινού, να διασφαλίζουμε ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά», εξήγησε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «είναι επίσης απαραίτητο να επιδιώξουμε έναν "ιδανικό φεντεραλισμό" για την εξεύρεση κοινών λύσεων, αν και τα μέλη της ΕΕ είναι πολύ διαφορετικά λόγω της Ιστορίας, των παραδόσεων και της αφετηρίας τους».

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, οι κρίσεις της Ευρώπης απαιτούν μια ισχυρή αντίδραση που θα επιταχύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης τους επόμενους μήνες.

Για το λόγο αυτό, ζήτησε να αλλάξουν οι συνθήκες της ΕΕ για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων, ώστε να ξεπεραστεί η αρχή της ομοφωνίας, «η οποία οδηγεί σε μια λογική διακυβερνητικών αποφάσεων», και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση την ειδική πλειοψηφία.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης θα ωφεληθεί από αυτόν τον νέο μηχανισμό, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι.

«Η πλήρης ενσωμάτωση των χωρών που έχουν ευρωπαϊκές φιλοδοξίες δεν αποτελεί απειλή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό αποτελεί μέρος της υλοποίησής του», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε ότι η χώρα τάσσεται υπέρ του «ανοίγματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, της ενίσχυσης των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και της υποστήριξης των νόμιμων προσδοκιών του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Αλλά η επανεκκίνηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης δεν περιορίζεται στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως είπε.

«Είμαστε υπέρ της ένταξης όλων αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουμε επίσης την Ουκρανία ως μέλος», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ