ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
«Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε από το Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, έκανε ειδική αναφορά στη γνωστή ρήση του Αμερικανού συγγραφέα, Μάρκ Τουέιν, ότι «πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου, όταν το αξίζει».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, καθώς «η χώρα μας καθίσταται με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο βασικός εταίρος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συγκυρία κατά την οποία συνάπτεται η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, με τις τουρκικές προκλήσεις να εντείνονται εκ νέου στο Αιγαίου, αλλά και με δεδομένη την κλιμάκωση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτήρισε «τιμή» το γεγονός ότι ο ίδιος θα μιλήσει στο Κογκρέσο, «καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και βασικός σύμμαχος».

Τρεις σημαντικοί λόγοι για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τρεις λόγους, για τους οποίους η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει σε κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ:

  • Πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική γιατί περιλαμβάνει την ρητή δέσμευση ότι η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Αυξάνεται το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας υποδομές, με δικό τους προϋπολογισμό.
  • Δευτερον, διευρύνεται η συνεργασία όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο, καθώς αναπτύσσονται νέες υποδομές αμοιβαία επωφελείς για τους δύο συμμαχικούς στρατούς, οι οποίοι όμως θα βρίσκονται πάντοτε υπό ελληνική διοίκηση. Αναβαθμίζεται ο ναύσταθμος της Σούδας, στην Κρήτη, αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, η στρατιωτική βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Λάρισας
  • Τρίτον, η συμφωνία στο προοίμιό της προβλέπει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει αμοιβαία προστασία των συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση, διερωτήθηκε για ποιο λόγο, δεν επιθυμούν την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

«Η σημερινή συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν μια χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν τη διεθνή εικόνα του τόπου» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ελληνική φωνή ακούγεται παντού. Εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, περιορίσαμε μεταναστευτικές ροές, εισφέραμε στην κορυφαία κατάκτηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αύξησε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια, υιοθέτησε θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, η Ελλάδα γίνεται ενεργειακή γέφυρα, δυναμώνει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και έχει υπογράψει μία εταιρική συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία. Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ οικοδομώντας την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας χωρίς ποτέ να χάσουμε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό στο εσωτερικό πεδίο».

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «κατορθώσαμε παρά την πρόσφατη εισαγόμενη κρίση να μείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε:

«Αυτή η κυβέρνηση κ. Τσίπρα μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι και αυτή μια σημαντική στήριξη στο εισόδημα των Ελλήνων που αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα έγιναν ενώ οι επενδύσεις αυξάνονταν και η ανεργία μειωνόταν. Η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια αλλά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Ναι, αυτή η κυβέρνηση, αύξησε κατά 50 ευρώ τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους. Και απέναντι στη μέχρι τώρα αδράνεια των Βρυξέλλων απαντήσαμε με ένα γενναίο εθνικό πρόγραμμα στήριξης. Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις δεν κάλυψαν μεσαίες και μεγαλύτερες καταναλώσεις και ερχόμαστε να επιστρέψουμε το 60% των πρόσθετων ποσών που κατέβαλαν αυτά τα νοικοκυριά στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Με ποσά από 20 έως 600 ευρώ. Νέο πλαίσιο από τον Ιούλιο που επιβάλλει έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως στη λαίλαπα πολέμου και παγκόσμιου ενεργειακού σεισμού. Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί για να κρατήσει τις τιμές τους ρεύματος εκεί που ήταν το 2020 λέει ψέματα».

«Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση αυτή μείωσε τους φόρους και ειδικά τον ΕΝΦΙΑ», πρόσθεσε εμφατικά ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης»

«Η αμυντική μας πολιτική στηρίζει ενεργά τη διπλωματία μας. Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, ερχόμαστε από το Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας, παράλληλα, την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η μόνη εξοπλιστική συμφωνία που είχε συναφθεί επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα αεροσκάφη ναυτικής υποστήριξης K-3, «τα οποία κόστισαν 500 εκατ. ευρώ, αλλά δεν πέταξαν ποτέ».

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ