ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Υποκρισία το να λέτε άλλα στους Αμερικανούς κι άλλα εδώ στη Βουλή

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Υποκρισία το να λέτε άλλα στους Αμερικανούς κι άλλα εδώ στη Βουλή
INTIME NEWS

Για «προσωπική υποκρισία» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, με φόντο τη συζήτηση για την για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στη Βουλή ότι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχε αποκαλύψει μη δημοσιευμένη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

«Ρωτήθηκε, συγκεκριμένα ο κ. Πάιατ για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της συμφωνίας: "Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν ότι αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας. Είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ". Αλήθεια; Είχε γίνει αυτό; Τι λέτε; Δεν το γνώριζα.

Και συνέχισε ο κ. Πάιατ: "Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε την Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι Δημοκρατία όπως και οι ΗΠΑ, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά, γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα και τον πρώην υπουργό κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ το 2018 ότι κατανοούν τη συμμασία στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση".

Απευθυνόμενος δε σε έντονο ύφος στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Κύριε Τσίπρα, συναντήσατε τον κ. Πάιατ εδώ στη Βουλή, σε συνάντηση που δεν ανακοινώσατε το Φεβρουάριο του 2022; Το ανακοινώσατε, αλήθεια; Και τι του είπατε πίσω από κλειστές πόρτες; Μήπως ο κ. Πάιατ λέει την αλήθεια; "Έλα μωρέ, να πω και δυο κουβέντες παραπάνω για την εσωτερική κοινή γνώμη... Αλλά ξέρεις ότι βασικά τη στηρίζουμε τη συμφωνία". Έτσι δεν είναι, κύριε Τσίπρα. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά ο κ. Πάιατ. Τον διαψεύδετε; Τα λέει ευθέως, ότι εδώ πέρα έρχεστε και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί!».

«Εσείς, κύριε Τσίπρα και ο κ. Κατρούγκαλος, άλλα λέτε στους Αμερικανούς κι άλλα εδώ, ωσάν να επρόκειτο για μια δική σας αντιπολιτευτική υποχρέωση. Κι έρχεστε μετά, να μιλήσετε σε αυτή την κυβέρνηση για τη γλώσσα του πατριωτισμού. Σας το λέω ευθέως, είναι ξένη γλώσσα για εσάς αυτή κύριε Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το θέμα των F-35

«Το 2017, η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F35. Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F35.

Τι κάνατε εσείς στην Ουάσινγκτον κ. Τσίπρα: Για τη Σούδα, «είναι γνωστό σε όλους ότι έχει γεωστρατηγική σημασία. Μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί». Αυτό κάνατε, κάθε χρόνο, γιατί ανανεώνατε κάθε χρόνο την συμφωνία. Γιατί την ανανεώνατε; Πήγατε στην Ουάσινγκτον κάνοντας μία ωφέλιμη κωλοτούμπα. Αποκαταστήσατε μία καλή επικοινωνία με της ΗΠΑ.

Για το θέμα του Σαχέλ

«Δεν είδα κανέναν στρατιώτη να πηγαίνει στο Σαχέλ. Είχατε πει ή όχι ότι θα γυρνούσαν οι στρατιώτες μας σε φέρετρα; Θα ήσασταν ο μόνος που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία. Μία τέτοια επιλογή θα ήταν λάθος και θα ενίσχυε το στερεότυπο της ελληνικής γραφικότητας που αυτή η κυβέρνηση ήρθε να ανατρέψει. Υπάρχει κύριε Τσίπρα, μία αμυντική χώρα που να μην έστειλε αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία;», δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Κύριε Τσίπρα είστε εθνικά ανορθόγραφος», κατέληξε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ