ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτερολογία Τσίπρα για Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Να ακυρωθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Δευτερολογία Τσίπρα για Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Να ακυρωθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία
Στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ΙΝΤΙΜΕ

Στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί να θέσει επιτακτικά στον Τζο Μπάιντεν την ακύρωση πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αναγόρευσε τον πρέσβη των ΗΠΑ σε πολιτικό παράγοντα του τόπου, κάτι που έχει να γίνει από τα χρόνια της εμφυλιακής Δεξιάς: "Την άλλη φορά θα σας φωνάξω. Είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα; Έχουμε την ίδια θέση και πίσω από κλειστές και ανοιχτές πόρτες. Τι έλεγε η ανακοίνωση που βγάλαμε στις 17/2; «Επανέλαβε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση κι αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Αυτό έλεγε η ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά τη συνάντηση.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για υποκρισία όταν μιλά για διπλή γλώσσα στην εξωτερική πολιτική, όταν συμμετείχε στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και τώρα τα ξέχασε όλα.

"Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ, προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν το 3+1, ο EastMed, επενδύσεις αμερικανικές όπως το FSRU που εγκαινιάσατε προχθές, τα ναυπηγεία της Σύρου. Η Ελλάδα και κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Υπογράφετε μία συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα. Είναι επ΄ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα", υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, είπε πως αφού ο πρωθυπουργός δεν αποδέχεται για το ταξίδι του στις ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό όπλο την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτρέψει την αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία, τουλάχιστον να δεσμευτεί πως θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ: "Μην υπεκφεύγετε, αυτό που θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός είναι ότι θα θέσετε επί τάπητος την ακύρωση της πώλησης F-16 στην Τουρκία. Είπατε ότι δεν είναι επιλογή να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο λόγω στρατηγικής μας θέσης. Η θέση μας, μας δίνει τη δυνατότητα είτε να είσαι φυλάκιο είτε γέφυρα. Δεν κερδίζουμε από το να είμαστε αφύλακτο φυλάκιο".

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, υπενθυμίζοντας τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου: "Ακούω ότι θα ψηφίσετε τη συμφωνία. Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκρίνει την πώληση F- 16 στην Τουρκία. Περιμένω να ακούσω τη στάση σας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Δεν αρκεί η επαναφορά του ήλιου".

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του κι απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ρήση του Μαρκ Τουέιν, πως ο πρωθυπουργός αποδεικνύει κάθε ημέρα ότι δεν αξίζει ο λαός την πίστη στην κυβέρνησή του: "Οδηγείτε τη χώρα κάθε ημέρα από ήττα σε ήττα, και κοινωνική και εθνική".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ