ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟ: Οι «όροι» της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

ΝΑΤΟ: Οι «όροι» της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας
Προσκόμματα θέτει η Τουρκία στην προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την ίδια την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και εξόριστων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στην επικράτειά τους AP Photo/Michael Sohn

Εμμένοντας στα περί «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εκ μέρους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε κατόπιν της ολοκλήρωσης της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο ότι η Άγκυρα ανέκαθεν υποστήριζε την ιδέα της επέκτασης της Συμμαχίας, παρέθεσε εντούτοις τους «όρους» της προς υποστήριξη της προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών στις δομές της Συμμαχίας.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους από τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως Σουηδία και Φινλανδία πρέπει «να πάψουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» -αναφερόμενος στο PKK και τους Γκιουλενιστές-, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν, ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως «διατυπώνει τη γνώμη και τις ανησυχίες της», ιδιαίτερα σχετικά με την «υποστήριξη» της Σουηδίας προς τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Xώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, βάσει των όσων μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επισημαίνοντας πως ενημέρωσε τους εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την «υποστήριξη» των δύο χωρών στο PKK.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι «ανησυχίες» της χώρας του πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, και τα κράτη-μέλη «πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη» μεταξύ τους.

Ο ίδιος υιοθέτησε διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. Για τη Φινλανδία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. «Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε επίσημα σήμερα, Κυριακή, ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει εντός της ημέρας το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι ενστάσεις της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη-μέλη. Η Άγκυρα διαμηνύει μεν ότι «δεν κλείνει την πόρτα» της Συμμαχίας σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι, εντούτοις απαιτεί διαπραγμάτευση, η οποία και θα μπορούσε να καθυστερήσει την επιδιωκόμενη fast-track διαδικασία προσχώρησης των μέχρι σήμερα αμυντικά αδέσμευτων σκανδιναβικών χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αιφνιδίασε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι αναφορά Ερντογάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις αφορούσε κυρίως σε μέλη κουρδικών οργανώσεων που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στις σκανδιναβικές χώρες -και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πολλοί Τούρκοι πολιτικοί εξόριστοι που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

«Ναι» από όλους πλην της Τουρκίας

Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Συμμαχίας, με την Τουρκία να αποτελεί τη μια και μοναδική «παραφωνία».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του άτυπου δείπνου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ υπήρξε και «ανταγωνισμός» για το ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης -κάτι που υπονοεί πως το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από τη Φινλανδία και τη Σουηδία ενώ ορισμένοι σύμμαχοι, επεσήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλίσεις.

Η ελληνική θέση , όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ