ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χολή» από τον τουρκικό Τύπο: «Κλακαδόροι» οι αμερικανοί βουλευτές που χειροκρότησαν τον Μητσοτάκη

«Χολή» από τον τουρκικό Τύπο: «Κλακαδόροι» οι αμερικανοί βουλευτές που χειροκρότησαν τον Μητσοτάκη
Θερμή ήταν η υποδοχή του Κογκρέσου στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δέχθηκε παρατεταμένα χειροκροτήματα Associated Press

Δημοσιεύτηκε:

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον και η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, γεγονός το οποίο αντανακλάται σε δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού καλύπτεται από τα τουρκικά μέσα, όχι όμως σε κεντρική θέση και όχι με θετική προσέγγιση. Ορισμένα μάλιστα δημοσιεύματα «διανθίζονται» με σεναριολογία έως και για σχέδια κοινής επίθεσης Ελλάδας και ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Η φιλοκυβερνητική Millyet χαρακτηρίζει την Ελλάδα «51η Πολιτεία των ΗΠΑ» λέγοντας πως «ο Μητσοτάκης πήγε στις ΗΠΑ για να παραδώσει τα 'κλειδιά' της Ελλάδας στον Μπάιντεν».

Φθάνει δε στο σημείο να ισχυριστεί πως Αθήνα και Ουάσινγκτον ετοιμάζονται να κηρύξουν πόλεμο στην Τουρκία, με τη συνδρομή των Κούρδων.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να προσθέσουν άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, γράφοντας πως «έτσι ολόκληρη η ακτή του Αιγαίου μας θα περικυκλωθεί από ένα μισοφέγγαρο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη».

«Θα πραγματοποιηθεί αεροπορική επίθεση-παγίδα, στην οποία η Τουρκία θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα την παρουσιάσουν ως επιτιθέμενη. ΗΠΑ και Ελλάδα, στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας, θα ξεκινήσουν ευρεία επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Στην επίθεση θα μετάσχουν και οι Κούρδοι του Ιράκ και της Συρίας» ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η Millyet.

Αργά το βράδυ της Τρίτης και μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Yeni Safak δημοσίευσε τη σχετική είδηση στον δικτυακό της τόπο υπό τον τίτλο «Οι κλακαδόροι του Μητσοτάκη», επισημαίνοντας ότι οι αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές χειροκρότησαν όρθιοι τις «σκανδαλώδεις» -όπως τις χαρακτήρισε- δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την Κύπρο.

Νωρίτερα, η ίδια η εφημερίδα παρέθεσε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τουρκία, λέγοντας ότι επιχείρησε να βάλει την Άγκυρα στο στόχαστρο κατά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία. Του έδειξε τον χάρτη της 'γαλάζιας πατρίδας'» λέει η εφημερίδα. Σε ανάλογο ύφος περί «γαλάζιας πατρίδας» και στοχοποίησης της Τουρκίας κινήθηκε η εφημερίδα Aksam.

Στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον γίνονται επίσης αναφορές στο ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μαχητικών F-35, με την Haberturk να σχολιάζει ενδεικτικά ότι «η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη που η Τουρκία δεν πήρε F-16 και βγήκε από το πρόγραμμα των F-35 και αυτό το βλέπουν ως ευκαιρία». Ο ανταποκριτής του Haberturk έκανε δε λόγο για «σόου» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ