ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις Πλεύρη για τις μάσκες

Κορωνοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις Πλεύρη για τις μάσκες
Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αποφασίσει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και τη διατήρησή της μόνο στους απολύτως απαραίτητους INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου θα κάνει σήμερα, Τετάρτη στις 17.00 το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η οποία συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να αποφασίσει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και τη διατήρησή της μόνο στους απολύτως απαραίτητους.

Σε συνέντευξή του το πρωί στην ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένους χώρους, όπως τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου.

«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο περιορισμού θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο εκεί που είναι απαραίτητη», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο. Το μέτρο λογικά θα επανέλθει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, εξήγησε πως η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, δεν μπορεί να ανατραπεί.

Αναφορικά με τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είπε πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κα Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.

Ένα βήμα προς την κανονικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην διατήρηση της χρήσης μάσκας σε μονάδες υγείας όπως τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

Όσον αφορά στα σχολεία, το πρωτοκόλλο που έχει ανακοινωθεί για τις πανελλαδικές εξετάσεις προβλέπει χρήση μάσκας για τους υποψηφίους ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσει το ίδιο και για τις λίγες ακόμη ημέρες που θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τα οποία μετακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα, η εισήγηση της Επιτροπής ήταν -και παραμένει- να απαιτείται η χρήση μάσκας και η μη εφαρμογή της να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες, όπως ισχύει και σήμερα.

Ερώτημα αποτελεί ποια θα είναι η τελική απόφαση για τη χρήση μάσκας όσον αφορά τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα πλοία και τα αεροπλάνα καθώς ειδικά για τα τελευταία υπάρχει η ευρωπαϊκή σύσταση για άρση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας στις πτήσεις από τις 16 Μαΐου.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο στα πλοία η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ στα υπεραστικά λεωφορεία να γίνει σύσταση για τη χρήση της λόγω του περιορισμένου αριθμού επιβατών. Ομοίως στα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιβατών κάθε φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ