ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: «Τουρκοαιγαίο» βαπτίζει το Αιγαίο ο επίσημος τουριστικός οργανισμός της χώρας

Τουρκία: «Τουρκοαιγαίο» βαπτίζει το Αιγαίο ο επίσημος τουριστικός οργανισμός της χώρας
Videograb

Με την ονομασία «Τουρκοαιγαίο» αναφέρεται ο επίσημος κρατικός οργανισμός τουριστικής προβολής της Τουρκίας στη δυτική περιφέρεια της χώρας, στις ακτές του Αιγαίου.

Σχετικά διαφημιστικά βίντεο κυκλοφόρησαν και πέρυσι, αλλά το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας επανέρχεται και στη νέα τουριστική σεζόν με νεότερες καταχωρίσεις για το «Τουρκοαιγαίο» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Σμύρνη, την Έφεσο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο και πάμπολλες γνωστές ιστορικές περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία, αποτελεί μία από τις επτά μείζονες περιφέρειες της χώρας. Μέχρι και σήμερα η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου» και διακρίνεται για τα ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτισμικά, πολιτικά, κλιματολογικά, γεωγραφικά κ.ά. χαρακτηριστικά της.

Ο «Go Turkiye» είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος τουριστικής προβολής της Τουρκίας που υπάγεται στον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης (TGA, Türkiye Tourism Promotion and Development Agency) του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Στα κεφάλαια του goturkiye.com που αναφέρονται σε τουριστικούς προορισμούς στα δυτικά παράλια της Τουρκίας χρησιμοποιείται πλέον ο νεολογισμός “Turkaegean” στα Αγγλικά, “Turkiye Egéene” στα γαλλικά, “Türkische Ägäis” στα γερμανικά, “Turkaegean” στα ισπανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο».

«Η επαρχία Σμύρνης του Τουρκοαιγαίου φημίζεται για τα πολλά αυθεντικά τουρκικά χειροτεχνήματα. Από το παραδοσιακό τούρκικο καπιτονέ μέχρι τα περίτεχνα ρούχα, υπάρχει μια συνεχής παραγωγή αιώνων από τεχνουργήματα στο Τουρκοαιγαίο που σίγουρα θα προσελκύσουν την καρδιά και τη ματιά σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα κείμενο, υπό τον τίτλο «Τα ταλαντούχα χέρια του Τουρκοαιγαίου: Οι τεχνίτες στις πόλεις της Σμύρνης».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι σε παλαιότερα δημοσιεύματα του ίδιου δικτυακού τόπου η περιφέρεια δεν ονομάζεται «Τουρκοαιγαίο», αλλά απλώς Αιγαίο (Ηistorical sites Aegean). Ωστόσο, οι παραπομπές του νεότερου κειμένου στα παλαιότερα δημοσιεύματα γίνεται με την με την ένδειξη: «Για περισσότερα σχετικά με τους ιστορικούς τόπους του Τουρκοαιγαίου κάντε κλικ εδώ».

Πέραν πάντως του νεολογισμού «Τουρκοαιγαίο» που, αν δεν προκαλούσε προβληματισμό εξαιτίας της κρισιμότητας της έντασης στο Αιγαίο, θα προκαλούσε απλώς ένα ειρωνικό μειδίαμα, η Τουρκία έχει επιχειρήσει το προηγούμενο διάστημα να βαπτίσει και το Αιγαίο Πέλαγος «Θάλασσα των Νήσων» (Adalar Denizi). «Νονός» της ονομασίας αυτής είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται σήμερα για να προσδιορίσει το Αιγαίο Πέλαγος από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτικούς αναλυτές και φιλοκυβερνητικά και εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ