ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό κλιμάκιο στην Αθήνα για τα F35 - Θα ενημερώσει το Πεντάγωνο

Αμερικανικό κλιμάκιο στην Αθήνα για τα F35 - Θα ενημερώσει το Πεντάγωνο
Κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης και της Lockheed Martin θα περάσει την πύλη του στρατοπέδου Παπάγου προκειμένου να ξεκινήσουν και επίσημα οι επαφές για τα «αόρατα» μαχητικά F-35 Senior Airman Joseph Barron/U.S. Air Force via AP

Τεχνικό επιτελείο αποτελούμενο από στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin αναμένεται να μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να έχει επαφές σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Η Αθήνα προσανατολίζεται στην αγορά 24 stealth μαχητικών F-35, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές που είχε η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης και της Lockheed Martin θα περάσει την πύλη του στρατοπέδου Παπάγου προκειμένου να ξεκινήσουν και επίσημα οι ενημερώσεις και οι διαπραγματεύσεις για τα «αόρατα» μαχητικά.

Η χώρα μας θα αποστείλει το συντομότερο, υπολογίζεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το αίτημα μέσω Letter of Request στις ΗΠΑ και θα αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευρά για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, ωστόσο, οι δύο πλευρές φέρονται αποφασισμένες να την ολοκληρώσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με τη θετική απάντηση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και στη συνέχεια η παραγωγή, η εκπαίδευση των πιλότων και του τεχνικού προσωπικού και αν όλα εξελιχθούν ομαλά η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς από το 2028. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνουν έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά.

taff Sgt. Cameron Lewis/U.S. Air National Guard via AP

Ο Μητσοτάκης έθεσε το ελληνικό αίτημα στον Λευκό Οίκο

Το θέμα των F-35 τέθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Μητοστάκη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου επί της ουσίας γνωστοποιήθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μεταξύ των δυο ηγετών συζητήθηκε παράλληλα και το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Lockheed Martin να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ακόμα και αν προχωρήσει η επένδυση, το πλειοψηφικό ποσοστό θα ανήκει στην ΕΑΒ, ήτοι στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε μετά τη συνάντηση ότι στόχος είναι «να εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση πρόσθετου εξοπλισμού για τα αεροσκάφη F-35», σημειώνοντας ότι η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου η επίσημη παρουσίαση του F-35 σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), από αντιπροσωπεία της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, οι οποίοι ενημέρωσαν για την πορεία του προγράμματος των F-35 και για τις δυνατότητες ένταξης της Ελλάδας σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόκτηση 24 γαλλικών μαχητικών 4.5 γενιάς Rafale, 3+1 φρεγατών Belh@rra και ο εκσυγχρονισμός 83 F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper, ενώ εκκρεμεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Block 50+adv.

AP Photo/Petros Karadjias

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ