ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κάνει λάθος ο Ερντογάν αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μητσοτάκης: Κάνει λάθος ο Ερντογάν αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Screengrab

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και προσωπικά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από το τελευταίο κρεσέντο προκλητικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, Μπόρχε Μπρέντε.

«Δεν ήμαστε εκείνοι που δεν θα μιλήσουμε στους γείτονές μας. Εάν ο πρόεδρος Ερντογάν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας και δεν θα παρουσιάσω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε:

«Είδαμε δυστυχώς το τελευταίο δίμηνο, άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και θα εγείρω αυτό το θέμα όποτε μπορώ».

«Είναι λάθος η Τουρκία να συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει κατά έναν τρόπο οφέλη για τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Θέλουμε μια περίοδο ηρεμίας αλλά δεν προκαλούμε εμείς την ένταση», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε τη συζήτηση:

Για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Για την ομιλία του στο Κογκρέσο, είπε: «Ήταν τιμή για μένα και για τη χώρα. Όπως ξέρετε αυτές οι ομιλίες στη συνεδρίαση του Κογκρέσου δεν συμβαίνουν».

Και συνέχισε λέγοντας πως η σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εστιάζεται μόνο στην άμυνα.

«Δείτε για παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποκτά στρατηγική σημασία για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Αφορά βέβαια και την οικονομική μας συνεργασία».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα των μεγάλων ελλειμμάτων που ελεγχόταν από προγράμματα δεν υπάρχει πια. Όταν επισκέφθηκα τον πρόεδρο Τραμπ το 2020 η συζήτηση αφορούσε το πότε θα πάω στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τώρα, δεν υπήρχε αυτή η συζήτηση καθώς η Ελλάδα έχει αποπληρώσει το ΔΝΤ. Η δουλειά μας ήταν να βάλουμε την χώρα σε μία κατηγορία υψηλής ανάπτυξης. Τα καταφέραμε σε αυτό το μέτωπο. Κοιτούσα τα πρώτα νούμερα από τον ΟΟΣΑ που η Ελλάδα έχει κάνει τη μεγαλύτερη μείωση φόρων», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ανθεκτική»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «τελειώνουμε με την ενισχυμένη εποπτεία από την ερχόμενο Αύγουστο. Κανένας δεν μπορεί να συγκρίνει την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια με την Ελλάδα του 2020. Είναι μία χώρα με ανθεκτική».

Και συνέχισε: «Πολεμήσαμε τον λαϊκισμό, νικήσαμε τη ρητορική των λαϊκιστών και καθώς θα έχουμε εκλογές το 2023 αυτή θα είναι και η υπόθεση που θα παρουσιάσουμε στους Έλληνες.

Κάναμε ότι δεσμευτήκαμε. Αν δεν προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους στην ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή την ανάπτυξη θα κάνουμε το ίδιο λάθος με το παρελθόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ