ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η επίθεση Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη βάζει στη γωνία τον Ερντογάν

Γιατί η επίθεση Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη βάζει στη γωνία τον Ερντογάν
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος του αναθεωρητισμού βλέπει η Αθήνα πίσω από την επίθεση που εξαπέλυσε το Κρεμλίνο στην Ελλάδα, διαδεχόμενη το οργισμένο ντελίριο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμφότερες «πυροδοτήθηκαν» από την ίδια αιτία: το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μολονότι πρωταγωνιστούν πρόσωπα, από διαφορετικό επίπεδο της διοικητικής ιεραρχίας, μια σειρά από ομοιότητες και συμπτώσεις, τεκμηριώνουν -κατά την ελληνική ανάλυση- το αφήγημα για την ταύτιση Μόσχας και Άγκυρας.

Αξιωματούχος που διατηρεί την ανωνυμία του, υπογράμμιζε προς το CNN Greece ότι με την επίθεση προς την Ελλάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στοιχήθηκε στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που κλιμακωνόταν η αντίδραση σε ευρωπαϊκό και συμμαχικό επίπεδο για την ακραία ρητορική σε βάρος του Έλληνα Πρωθυπουργού. Το ανθελληνικό κλίμα που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, δυναμίτισε περαιτέρω η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, καθιστώντας δημόσια την ευθυγράμμιση των θέσεων Άγκυρας και Μόσχας.Με πανομοιότυπο ύφος αλλά διαφορετική φρασεολογία, η Μαρία Ζαχάροβα έβαλε στο ρωσικό στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον παραλληλισμό που έκανε ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολλογίου με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το TASS, η κ. Ζαχάροβα κάνοντας ονομαστική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ό,τι πρόσφερε: «μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών» για να προσθέσει: «Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία που χρονολογείται πριν από 200 χρόνια μπαίνει στην ίδια μοίρα με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο διεξήγαγε πόλεμο εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς για οκτώ χρόνια». Κλιμακώνοντας τα ρωσικά πυρά, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, χαρακτήρισε «απίστευτο» το ότι «οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το οχυρό του Μεσολογγίου το 1825-1826 να συγκρίνονται με Ναζί του τάγματος Αζόφ».

Στην οξύτητα της Μόσχας, η Αθήνα επιστράτευσε παρεμφερή τόνο, με την ήπια αλλά αποφασιστική απάντηση που είχε δώσει και στο παραλήρημα Ερντογάν. «Οι εν λόγω δηλώσεις δυστυχώς αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις. Όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη», έλεγαν διπλωματικές πηγές, καταδεικνύοντας ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο το κοινό μοτίβο συμπεριφοράς Τουρκίας και Ρωσίας.

Ως προκαταβολική απάντηση που καλύπτει και τη ρητορική «έκρηξη» του Κρεμλίνου και το αναθεωρητικό δόγμα που εφαρμόζει στην Ουκρανία, φαίνεται πάντως ότι λειτουργεί το μήνυμα με αποδέκτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός από το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «εάν ο Πρόεδρος Erdoğan πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος», ήταν η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σήμα του πρωθυπουργού συμπλήρωσε η αυστηρή υπενθύμιση που απηύθυνε από τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει ψύχραιμη. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας».

Σύμφωνα με την Αθήνα, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, και με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ισχυροποιείται και η συμμαχική αντίδραση στο ξεσπάθωμα απειλών και προκλήσεων στο οποίο επιδίδεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Δεν περνά απαρατήρητο το καμπανάκι που χτύπησε προς την Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο. Ο κ. Σανίνο γνωστοποίησε μέσω Τwitter, το «διάβημα» στο οποίο προέβησαν οι Βρυξέλλες, για τις προκλητικές πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας, 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη». «Μετέφερα στον πρέσβη Μποζέι της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ τη σοβαρή μας ανησυχία για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή πιο σημαντικά από ποτέ» ανέφερε ο κ. Σανίνο.

Πιο ευκρινές και αυστηρό ήταν το διορθωτικό μήνυμα που εκπέμφθηκε από την Κομισιόν Σαφές και αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Τουρκία η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν ανέφερε τα εξής:«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ»,ανέφερε η κ. Σπίναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ