ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο για ελληνοτουρκικά: Έκκληση για συνεννόηση με διάλογο των δύο πλευρών

Βερολίνο για ελληνοτουρκικά: Έκκληση για συνεννόηση με διάλογο των δύο πλευρών
Η Γερμανία «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

«Έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών, απευθύνει το Βερολίνο, δια στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Κριστιάνε Χόφμαν, η οποία δήλωσε ότι η Γερμανία «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου. Και ισχύει ασφαλώς - μπορώ να το πω γενικά - ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», δήλωσε η κυρία Χόφμαν, η οποία, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται η έκκληση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και σε αυτήν δεν έχει κάτι να προσθέσει. «Οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο παράδοσης των υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Ανίκα 'Αινχορν διευκρίνισε ότι δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες για μεμονωμένα εξοπλιστικά προγράμματα και πρόσθεσε ότι ο χρόνος έγκρισης ενός προγράμματος μπορεί να απέχει σημαντικά από τον χρόνο παράδοσής του.

Η τουρκική προκλητικότητα στην «ατζέντα» Μητσοτάκη στη Σύνοδος Κορυφής

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να ενισχύσει την εθνική οχύρωση απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Με «φόντο» και τους πρόσφατους λεονταρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκθέσει στους «27» τα κρούσματα της τουρκικής κλιμάκωσης.

Ταυτόχρονα, θα σημάνει το καμπανάκι των κινδύνων που εγκυμονεί η τουρκική κλιμάκωση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Θα υπογραμμίσει δε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι σε «ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο, το τελευταίο που χρειάζεται στην περιοχή είναι ακόμη μια εστία έντασης».

Ετοιμότητα στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, οι μεταναστευτικές ροές ενισχύονται, ενώ η Τουρκία αποφάσισε το Σάββατο να… βγάλει για έρευνες και το Τσεσμέ -ενδείξεις ότι ο «υδράργυρος» στο Αιγαίο ανεβαίνει.

Παρά ταύτα, η Αθήνα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ψυχραιμία και σύνεση. Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι δίαυλοι του διαλόγου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ την ίδια ώρα σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

Η Αθήνα επιλέγει να μην μπει σε ρητορική αντιπαράθεση, ωστόσο στέλνει το μήνυμα της απόλυτης ετοιμότητας έναντι των τουρκικών απειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί οδηγίες για μειωμένους χρόνους ετοιμότητας των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται ή σταθμεύουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ