ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου σε Τσαβούσογλου: Ανιστόρητες προκλήσεις για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Οικονόμου σε Τσαβούσογλου: Ανιστόρητες προκλήσεις για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
Πρόκειται για απειλές που έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με διεθνείς συνθήκες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για κλιμακούμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να απειλήσει με αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει άμεσα τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις. Πρόκειται για απειλές που έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με διεθνείς συνθήκες, είναι ανιστόρητες και δεν εδράζονται πουθενά» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Real FM.

Ο κ. Οικονόμου διεμήνυσε, επίσης, ότι «η χώρα δεν θα κάνει κανένα βήμα πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και είναι αναφαίρετο δικαίωμά της η αμυντική θωράκιση των νησιών».

Αποστρατικοποίηση των νησιών

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση εναντίον της Ελλάδας, κλιμακώνοντας την ένταση με τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος υπουργός.

Την ίδια ώρα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, η Άγκυρα έβαλε και επίσημο τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.

Επαναλαμβάνοντας τουρκική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού, δήλωσε:

«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί, με δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

Ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε, επίσης, χάρτες, «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα, ακολουθώντας στο «δρόμο» που χάραξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε και σε προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα είμαι ειλικρινής, με όλο τον σεβασμό. Διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα, το ζήσαμε πολύ αυτό. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας» υποστήριξε.

Προ ημερών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης ζητήσει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, λέγοντας: «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν συμμορφωθεί θα πάμε τα πράγματα παραπέρα».

Η ελληνικές θέσεις και η επιστο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ