ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου: Μη νόμιμες οι τουρκικές αιτιάσεις

Έντονη αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου: Μη νόμιμες οι τουρκικές αιτιάσεις
Σε δύο επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ, τονίζεται ότι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, και ότι έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα INTIME

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στις δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την ελληνική πλευρά, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι έχουν αποσταλεί «δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών».

«Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της», τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Νέες απειλές και αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο από τον Τσαβούσογλου

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προέβη σε νέα επίθεση κατά της χώρας μας, απειλώντας πως θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών, αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, ενώ κατηγόρησε τη χώρα μας για «σύνδρομο κατωτερότητας», σημειώνοντας ότι καθημερινά οι Έλληνες πολιτικοί επιτίθενται στην Τουρκία.

«Aν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, τότε θα συζητηθεί το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών, το οποίο είναι αμφισβητούμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε στείλει δύο επιστολές στο ΟΗΕ με τις θέσεις μας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς τότε επαναλαμβάνω πως θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να μας απαντήσουν νομικά γίνονται ακόμα πιο νευρικοί, δίνουν βλακώδες απαντήσεις κάνουν δημαγωγία, και λένε ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακόμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε ειρωνικά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια περί τουρκικής προκλητικότητας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η YeniSafak, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν όμως γυρίζουν την πλάτη, διασπείρουν μίσος, ψέματα και συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς. Αν η Ελλάδα δεν απαντήσει ‘αντρίκια’ στις επιστολές που γράψαμε και δεν τερματίσει τις παραβιάσεις της, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ