ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία βαπτίζει «παράνομες» τις επισκέψεις υπουργών στα νησιά του Αιγαίου

Η Τουρκία βαπτίζει «παράνομες» τις επισκέψεις υπουργών στα νησιά του Αιγαίου
«Πρόκληση» χαρακτήρισε η τουρκική κρατική τηλεόραση την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Τουρκία δεν αρκείται στις παραβιάσεις στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ούτε περιορίζεται στο να ζητάει αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, αλλά βαπτίζει «παραβίαση των διεθνών συνθηκών» την επίσκεψη στα νησιά του Αιγαίου Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων και ειδικότερα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά.

Σε επίσημη ενημέρωση που έγινε στη Σμύρνη, στο περιθώριο της πολυεθνικής άσκησης Efes-2022, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους η Ελλάδα ευθύνεται για 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο για να προσθέσει:

«Επίσης στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, εκ των οποίων οι 24 από τον υφυπουργό Άμυνας, δίνοντας συνέχεια στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Η Μπουρτζού Ναλίτς Γιόκουβα ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα παρανομεί στο Αιγαίο και ειδικότερα στα νησιά «μη στρατιωτικοποιημένου καθεστώτος», τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, με 953 παραβιάσεις εκ των οποίων οι 316 έγιναν από πλοία του πολεμικού ναυτικού, όσο και οι 637 από τα πολεμικά αεροσκάφη.

Η ίδια είπε ακόμη ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ενώ «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα συνέχισε την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, άφησε αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις για διάλογο και συνομιλίες και συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες».

Το τελευταίο διάστημα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα η κρατική τηλεόραση TRT, χαρακτηρίζουν στα ρεπορτάζ τους πρόκληση και παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης τις επισκέψεις των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πριν από λίγους μήνες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν χαρακτηρίσει πρόκληση και παράνομη την επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλία στο Καστελόριζο, το οποίο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε για τον εορρασμό των Χριστουγέννων.

Τελευταίο κρούσμα ανάλογης συμπεριφοράς ήταν το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, αλλά και των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων, που χαρακτήριζαν «πρόκληση» την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κω, την Ψέριμο και την Αστυπάλαια (βλ. βίντεο).

Ειδικά δε για την Ψέριμο, το ρεπορτάζ της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης αναφέρει ότι το νησί «δεν δόθηκε ποτέ και με καμία συνθήκη στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ