ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν: Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα

Σκληρή απάντηση Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν: Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα
«Τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

Ο Γιάννης Οικονόμου καταλήγει ότι τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία.

«Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας» καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας σε ομιλία του με αφορμή την άσκηση EFES στα παράλια της Σμύρνης απειλώντας με «νέα Μικρασιατική καταστροφή».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα αποστρατιωτικοποιημένα και να ενεργήσει σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι. Αν πει κάτι το έθνος αυτό δεν παίρνει πίσω το λόγο του. Είναι σαφές ότι τέτοια ζητήματα δεν σηκώνουν αστεία. Η Ελλάδα θα λογοδοτήσει για αυτό ενώπιον της Ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική μας χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης εξαπέλυσε τα «πυρά» του και κατά του πρωθυπουργού λέγοντας πως «οι αποβάσεις του κ. Μητσοτάκη σε αυτά τα νησιά είναι μάλλον τουριστικές».

Και συνέχισε: «Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας έδειξε έδειξε ότι η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα κρέμονται από μία κλωστή.

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, λυπούμαστε που τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο θίγονται. Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να εμφανιστούν στην επικαιρότητα με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Προκλητικός ο Ερντογάν: «Σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά, δεν αστειεύομαι»

ΥΠΕΞ: Η Αθήνα απαντά με χάρτες στις «γκρίζες ζώνες» και τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη μια σειρά απο χάρτες, που απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις», όπως αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις».

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Δείτε ΕΔΩ τους χάρτες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ