ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβεται πίσω από τον καυγά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά και τα δάνεια

Τι κρύβεται πίσω από τον καυγά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά και τα δάνεια
Ο καβγάς μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη για τα δανεικά του ΠΑΣΟΚ είναι η αφορμή και όχι η αιτία

Τα δανεικά αλλά όχι αγύριστα του ΠΑΣΟΚ, που φτάνουν περίπου τα 100 εκατ. ευρώ, ρυθμίστηκαν στις τράπεζες και κάθε μήνα η Χαριλάου Τρικούπη καταθέτει τα ανάλογα χρήματα μέχρι τα ξεχρεώσει.

Ωστόσο ο δανεισμός των κομμάτων είναι από τα θέματα που προκαλούν τριβές, αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, που στο πίσω μέρος τους κρύβουν και πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τις μετεκλογικές συνεργασίες, μαζί με την προοπτική ή όχι μιας προοδευτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κόντρα στη ΝΔ.

Ο καυγάς που γίνεται για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι φαινομενικός. Άλλα είναι τα πολιτικά κίνητρα για τα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται. Ο λόγος είναι ότι απομακρύνεται η πιθανότητα (μέχρι στιγμής) να συνεργαστούν Τσίπρας και Ανδρουλάκης μετεκλογικά, στην περίπτωση που η απλή αναλογική δεν βγάλει το βράδυ των εκλογών νέα κυβέρνηση, είτε κεντροδεξιά είτε πολύ περισσότερο κεντροαριστερή.

Ο εκατέρωθεν μπαλωθιές που ρίχνουν τα κάστρα της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη είναι στον αέρα. Όχι γιατί γιορτάζουν και έχουν χαρές, αλλά αντίθετα γιατί οι μπαλωθιές αυτές δημιουργούν προπέτασμα καπνού για να μην φανεί ο πραγματικός λόγος για τον οποίο τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς τσακώνονται με πρόσχημα τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο λογαριασμός στην Κουμουνδούρου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να στείλει τον «λογαριασμό» στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα των δανείων του ΠΑΣΟΚ και για αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει δύο πρώην στελέχη και υπουργούς τού Γιώργου Παπανδρέου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, που επί ημερών τους ως γραμματείς του ΠΑΣΟΚ είχαν αναληφθεί τα υπέρογκα δάνεια για τις ανάγκες του κόμματος.

«Μπορούν να καλέσουν για καφέ στην Κουμουνδούρου τον κ. Ραγκούση και την κ. Ξενογιαννακοπούλου, που ήταν τότε γραμματείς του ΠΑΣΟΚ. Επί εποχής τους έχουν γίνει οι μεγάλοι αυτοί δανεισμοί. Αυτοί ξέρουν καλύτερα να ενημερώσουν και την κοινή γνώμη, τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Πολάκη» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης που προσέσε με νόημα, σε μια προαπάθεια να αποτινάξει τις… αμαρτίες του παρελθόντος από πάνω του:

«Το λέω για να είμαστε ξεκάθαροι. Αν νομίζουν κάποιοι ότι επειδή έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, διαγράφονται συμπεριφορές και ευθύνες και φορτώνονται σε μένα που έμεινα στα δύσκολα και δεν έχω χρεώσει ούτε ένα ευρώ τον ελληνικό λαό, που δεν ήμουν ποτέ φορέας του πελατειακού κράτους μαζί με τη γενιά μου, που πραγματικά αγωνίζομαι για να αναστήσω και να αναγεννήσω την παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, που κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά του τώρα, όταν είναι στο κόμμα αυτών που πήγαν να τον κλείσουν φυλακή, ε λίγο ντροπή»…

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που έχει διατελέσει και γραμματέας, εκτός από ευρωβουλευτής, γνωρίζει πως δεν εμπλέκονται στη διαδικασία των οικονομικών ζητημάτων οι γραμματείς του κόμματος και δεν έχουν καμία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τα δάνεια ούτε υπέγραφαν. Αυτή η απάντηση που έδωσαν οι δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, που τώρα είναι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Ξενογιαννακοπούλου να έχει θητεύσει και ως υπουργός του κ. Τσίπρα.

Γνώριζαν αλλά δεν υπέγραφαν οι γραμματείς

Εκείνοι που είχαν άμεση συμμετοχή ήταν οι γενικοί διευθυντές του ΠΑΣΟΚ. Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή και ήταν διευθυντής του ΠΑΣΟΚ από το 2007 -2012 και ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου την περίοδο 2004-2007 .

Ωστόσο, οι γραμματείς του κόμματος ήταν ενήμεροι για όλη την πορεία των οικονομικών και είχαν πλήρη ενημέρωση για τα πάντα. Δεν είχαν την τελική υπογραφή, αλλά ήξεραν για παράδειγμα ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2007 μετά τις δημοτικές εκλογές θα κόστιζε ένα ποσό για το οποίο ο τομέας οικονομικού είχε πάρει προσφορές από εταιρίες παραγωγής συνεδρίων προκρίνοντας την πιο συμφέρουσα.

Αυτό το γνωρίζουν οι εκάστοτε γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, που κάθε 15 μέρες είχαν πλήρη αναλυτική ενημέρωση με όλα τα στοιχεία για τα έξοδα του κόμματος, τις υποχρεώσεις και την πορεία εκτέλεσης του κομματικού προϋπολογισμού από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Ενημέρωση που παρείχαν και οι δύο πρώην γενικοί διευθυντές στους γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα στελέχη της οικονομικής επιτροπής. Και εκτός αυτού, στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου πρώτο θέμα πάντα ήταν η πορεία των εσόδων και των εξόδων.

Εκείνο που δεν είχαν οι γραμματείς είναι η τελική υπογραφή για την λήψη δανείου.

Το καμπανάκι χρεοκοπίας

Μάλιστα στα «πρώτα μαύρα σύννεφα» που συγκεντρώθηκαν πάνω από τη Χαρ. Τρικούπη ο τότε γενικός διευθυντής Γ. Παπακωνσταντίνου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει σε χρεοκοπία και για αυτό είχε ζητήσει τότε αύξηση των χρημάτων που κρατούνται από βουλευτές και ευρωβουλευτές για να καλυφθούν οι ανάγκες, αλλά κανείς τότε από τους βουλευτές δεν ήθελε να βάλει το χέρι στην τσέπη…

Το κερασάκι τα οικονομικά

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το «κερασάκι».

Το επίδικο στον καυγά των δύο κομμάτων είναι το πολιτικό διακύβευμα, για το αν καταφέρουν να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση (των οικονομικών) δείχνει μάλλον ότι η πιθανότητα για σύμπλευση των δύο κομμάτων απομακρύνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα των εκλογών και την προοπτική διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη ή από κάποιον άλλον, σε μία κυβέρνηση τύπου Ντράγκι… στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν Τσίπρας και Ανδρουλάκης.

Κομματικοί γενίτσαροι

Το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορεί εκείνους όλους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και κουνάνε το δάκτυλό τους στο ΠΑΣΟΚ, τους οποίους χαρακτηρίζει «γενίτσαρους», δείχνει και το μέγεθος της απόστασης πλέον που δημιουργήθηκε ανάμεσα στη Χαρ. Τρικούπη και την Κουμουνδούρου.

Μια απόσταση που δεν μπορεί εύκολα να καλυφθεί, όταν από τη μία υπάρχουν οι «γενίτσαροι» και από την άλλη οι «πατριώτες», που οι μεν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και οι δε έμειναν φυλάσσοντας κομματικές Θερμοπύλες.

Ο Τσίπρας και οι απογοητευμένοι

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν στοιχηματίζει όλα του τα χρήματα στην πιθανότητα να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά το θέμα των συνεργασιών, από διαφορετική αφετηρία.

Αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «διαβάζουν» με άλλον τρόπο τα περί συνεργασιών και αυτό έχει να κάνει και με τις πολιτικές επιλογές προσώπων που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όταν «έχτισε» το κομματικό οχυρό ενόψει των εκλογών.

Στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται απογοητευμένα για τις επιλογές του κ. Τσίπρα όταν πρότεινε συγκεκριμένους για τα κομματικά του όργανα προτιμώντας να επιβραβεύσει τους βουλευτές της ομάδας του και όχι να διευρύνει τους κομματικούς του ορίζοντες. «Επέλεξε ένα βουλευτικοκεντρικό μοντέλο διοίκησης από το να βάλει στελέχη όλων των τάσεων, με αποτέλεσμα, όταν θα έρθουν οι εκλογές, τα στελέχη της πρότασής τους θα κυνηγάνε το σταυρό προτίμησης αφήνοντας στα κρύα του λουτρού το κόμμα, με την Ράνια Σβίγκου να μην προλαβαίνει τα στοιχειώδη», όπως υποστηρίζουν.

Υπό αυτή την έννοια, τα πρόσωπα που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναδείξει και στην κομματική πυραμίδα είναι τα ίδια που θα διεκδικήσουν σταυρό προτίμησης στις εκλογές και δίνοντας τους πολλαπλούς ρόλους, στο τέλος το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδομηθεί, όπως ακριβώς έγινε και στα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, που ό,τι και αν έκανε η πλειοψηφία του κόσμου τον απαρνιόταν.

Αυτό όμως συνέβη σε ένα κόμμα που έχει στην «πλάτη» του 20 χρόνια εξουσίας και όχι σε ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ με πενταετή μόλις διακυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ