ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπάρχουν και αυτές οι φωνές στην Τουρκία που δεν επιθυμούν ένταση με την Ελλάδα

Υπάρχουν και αυτές οι φωνές στην Τουρκία που δεν επιθυμούν ένταση με την Ελλάδα
Σε δημόσιο λιντσάρισμα οδηγούνται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο όσοι Τούρκοι εκφράζουν διαφορετική από την κυβέρνηση άποψη στα ελληνοτουρκικά. Τελευταίο κρούσμα η γνωστή Τουρκάλα ηθοποιός, Μπερνά Λατσίν Instagram Berna Laçin Eşiz @bernalacin35.5

Αρκετά δειλά, υπό το φόβο των διώξεων, αλλά με περίσσια τόλμη άρχισαν να ακούγονται στην Τουρκία φωνές που επικρίνουν την επιθετική πολιτική του προέδρου Ερντογάν έναντι της Ελλάδας.

Αν και αριθμητικά λίγες, οι διαφορετικές αυτές φωνές ακούγονται ωστόσο ηχηρά, καθώς προέρχονται από ανθρώπους με επιρροή στην κοινή γνώμη και προκαλούν εκνευρισμό στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Προ ημερών, ο βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης, εκ των στυλοβατών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πρέσβης ε.τ. Γιαλίμ Εράλπ δήλωσε:

«Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι η κυριαρχία των νησιών δόθηκε υπό όρους. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Τα νησιά πέραν των τριών μιλίων ανήκουν στην Ελλάδα. Η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και χρόνια. Το να θέσεις αυτό σε κίνδυνο θα εμφάνιζε την Τουρκία διπλωματικά ως επιτιθέμενο κράτος. Γιατί εμείς λέμε στη Λωζάννη δεν αναφέρεται το τάδε νησί και το δείνα νησί. Αν θυμάμαι καλά, υπάρχουν 2.900 νησιά και βραχονησίδες στη Μεσόγειο. Αποκλείεται να υπάρξει συνθήκη που να περιλαμβάνει όλα αυτά τα νησιά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Λωζάννη έδωσε τα νησιά πέραν των τριών μιλίων στην Ελλάδα».

Σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος επιτέθηκε κατά του πρέσβη Εράλπ με πηχυαίους τίτλους που έκαναν λόγο για «προδότες», «εσωτερικούς εχθρούς» και «Βυζαντινούς εντός των τειχών». Στο στόχαστρο βρέθηκε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή ο κ. Εράλπ είχε προσχωρήσει σε αυτό πριν από ένα χρόνο και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράταξη εκφράζει συχνά θέσεις στα ελληνοτουρκικά πιο ακραίες από εκείνες του προέδρου Ερντογάν.

Ο Γιαλίμ Εράλπ μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 1962 και αφυπηρέτησε το 2000, έπειτα από 38 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας σε κορυφαίες θέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Υπήρξε σύμβουλος των πρωθυπουργων Μεσούτ Γιλμάζ και Τανσού Τσιλέρ, καθώς και υφυπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα με τον Εράλπ στο στόχαστρο των κύκλων του Ερντογάν βρέθηκε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επειδή, την ώρα που ο Εντογάν απειλούσε (στα ελληνικά) την Ελλάδα, εκείνος τόλμησε να δηλώσει: «Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος και μας χωρά όλους μας. Αρκεί εμείς να υπερασπιστούμε την ειρήνη, την αδελφοσύνη και την ισότητα. Ας τραγουδήσουμε με μια φωνή όλοι μαζί το τραγούδι της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Οι φωνές μας να καλύψουν τις φωνές αυτών που θέλουν τον πόλεμο». Αφορμή για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση στάθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα του μουσικού έργου «Συμφωνία μετανάστευσης-Σκοτεινά νερά», το οποίο συνέθεσε ο Φουάτ Σακά και ενορχήστρωσε ο Βαγγέλης Ζωγράφος.

«Ο Ιμάμογλου που δεν είπε λέξη για τον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα, κάλεσε σε ειρήνη, όταν η Τουρκία εξέφραζε την αντίδραση της» έγραψε η Yeni Safak, ενώ σε ανάλογο ύφος η Aksam σημείωνε: «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μίλησε με τη γλώσσα του Έλληνα».

Η εφημερίδα Ortadogu με τίτλο «Ενώ η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία ο Ιμάμογλου ζητά να τραγουδήσουμε αδελφομένοι», ισχυρίζεται πως η Ελλάδα κλιμακώνει την κρίση με απειλές και ο Έλληνας πρωθυπουργός απειλεί άγρια την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου -του οποίου ο έρωτας για την Ελλάδα δεν κρύβεται- χρησιμοποίησε ξανά εκφράσεις που προκαλούν αντιδράσεις.

Πριν από τους Εράλπ και Ιμάμογλου, είχε προηγηθεί η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού: «Κάθε εβδομάδα και μία ένταση. Δεν μας “βγήκε” η Σουηδία και η Φινλανδία, στραφήκαμε στη Συρία. Δεν έγινε η Συρία, συνεχίζουμε με την Ελλάδα».

Τη σκυτάλη σήμερα, Τρίτη, πήρε η γνωστή ηθοποιός της Τουρκίας, Μπερνά Λατσίν, η οποία βρέθηκε και αυτή στο στόχαστρο των ακραιφνών οπαδών του Ερντογάν, όχι επειδή επέκρινε την πολιτική του Τούρκου προέδρου (όχι τουλάχιστον ευθέως) αλλά επειδή έγραψε στο Twitter ότι αγαπά τους Έλληνες γείτονές της: «Αγαπώ πολύ την Ελλάδα, αγαπώ και τους Έλληνες γείτονες. Αν δεν υπήρχαν οι πολιτικοί θα περνούσαμε μια χαρά με την Ελλάδα».

Η Τουρκάλα ηθοποιός πήρε κι αυτή το μερίδιό της από το δημόσιο λιντσάρισμα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο οποίος την κατηγόρησε ότι «επαινεί την Ελλάδα που με κάθε αφορμή απειλεί την Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ