ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών - Εκνευρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Σκληρή κόντρα μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών - Εκνευρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ (AP Photo/Virginia Mayo)

Οξύ φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και των Ελλήνων βουλευτών κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Ανδρέας Λοβέρδος, Θεοδώρα Τζάκρη και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Μετά την ομιλία του, ο Τούρκος υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις Λιθουανών και Ισπανών βουλευτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής του είπε ότι ««δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία άλλων χωρών τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών».

«Εάν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι υπό κατοχή, θέλετε να προκαλέσετε. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974. Ακόμα και οι ζωές των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων βρίσκονταν σε κίνδυνο. Εμείς κάναμε την “ειρηνευτική επιχείρηση” το 1974. Μέχρι σήμερα ο Νότος και ο Βορράς ζουν σε ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δεχθείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρά τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε», απάντησε εμφανώς ενοχλημένος ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Ακάρ απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές που έκαναν αναφορά και στο casus belli, το οποίο δεν συνάδει με το πνεύμα της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας περί διμερών θεμάτων, στα οποία δεν πρέπει να αναμειγνύονται τρίτοι παράγοντες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Το μήνυμά μας προς τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα είναι το εξής: Η Τουρκία δεν απείλησε ποτέ την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν έχουμε καμία αξίωση στα εδάφη ή τα δικαιώματα κανενός. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο μοναδικός μας σκοπός είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών. Θέλουμε να κάνουμε την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση».

Στη συνέχεια, ωστόσο κατηγόρησε, σε έντονο ύφος την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, λέγοντας μάλιστα ότι στο Λαύριο λειτουργεί στρατόπεδο της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ. «Εάν εσείς δίνετε στρατόπεδο στο PKK/YPG και τη FETO (σ.σ. Γκιουλενιστές), οι οποίοι έχουν βλάψει τον λαό μας και έχουν σκοτώσει 40 χιλιάδες ανθρώπους και με τους οποίους εμείς πολεμάμε, αυτό δεν λέγεται συμμαχία, είναι ενάντια στη φιλία. Αυτή η κατάσταση βλάπτει τη συμμαχία, είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας» δήλωσε.

Στο σημείο αυτό οι Έλληνες βουλευτές αρνήθηκαν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, με τον Χουλουσί Ακάρ να υψώνει τον τόνο της φωνής του και να λέει ότι «όλοι γνωρίζουν για το στρατόπεδο στο Λαύριο. Το ίδιο και στη Σουηδία, τα μέλη του PKK κάνουν ό,τι θέλουν».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον Χουλουσί Ακάρ να αποχωρεί στο τέλος από την αίθουσα εκνευρισμένος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ