ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία κλείνει ένα 12ετή κύκλο πόνου

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία κλείνει ένα 12ετή κύκλο πόνου
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο ΣΕΒ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι εργοδοτικές εισφορές στο άμεσο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. ΙΝΤΙΜΕ NEWS / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδαςοδηγούν την Ελλάδας εκτός ενός 12ετούς κύκλου πόνου και ταλαιπωρίας, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις - παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων, αλλά επισήμανε πως αυτές δεν θα είναι οριζόντιες. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, επισήμανε πως «είμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, που όμοιό του δεν έχουμε γνωρίσει εδώ και 40 χρόνια».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ως «χώρα έχουμε μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται πια η Ελλάδα ως μία δυσάρεστη ιδιαιτερότητα. Αυτός ο 12ετής κύκλος ταλαιπωρίας και πόνου κλείνει πια και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι στόχοι, τους οποίους θεωρώ απολύτως εφικτούς για το πρώτο εξάμηνο του 2023».

«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο ΣΕΒ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω οι εργοδοτικές εισφορές στο άμεσο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

«Όταν θα δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, σε συνδυασμό βέβαια και με τις αναλύσεις που κάνουμε για το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος, η προτεραιότητα την οποία θα έθετα θα ήταν όντως η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Θέλω να τονίσω ότι τα βήματα, τα οποία έχουν γίνει, δεν είναι αμελητέα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τον πληθωρισμό

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πληθωρισμού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είμαστε σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, που όμοιό του δεν έχουμε γνωρίσει εδώ και 40 χρόνια».

Όπως είπε, «θα βιώσουμε σε ένα περιβάλλον με απότομες αυξήσεις επιτοκίων κι αυτό έχει κάποιες επιπτώσεις σημαντικές και για τη χώρα μας, αλλά και για την επιχειρηματικότητα, καθώς όλοι θα κληθούμε να δανειζόμαστε με υψηλότερο κόστος».

«Είναι σημαντικοί οι φόροι, σημαντικές οι αδειοδοτήσεις, σημαντική η πρόσβαση στις αγορές χρήματος αλλά αν κάποιος δεν πιστεύει ότι η χώρα ξεπέρασε τον κάβο, τότε δεν αναλαμβάνει το ρίσκο. Άρα το ρίσκο στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό είναι το οποίο σ’ αυτή τη δύσκολη περιπέτεια μας κάνει να ατενίζουμε το μέλλον με μία συγκρατημένη αισιοδοξία», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις παρεμβάσεις στα καύσιμα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, και στις παρεμβάσεις που είχε προαναγγείλει από την Τρίτη, αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες στα καύσιμα και αναμένονται ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα»

«Δεν θα είναι ανακοινώσεις που θα παρεμβαίνουν - τουλάχιστον στη βενζίνη, γιατί το ντίζελ έχει άλλα χαρακτηριστικά, επειδή μπορεί επηρεάζει και την εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, στη βενζίνη δεν θα είναι η παρέμβαση ορίζοντια ως προς τη μείωση του φόρου. Εχω πλήρη αίσθηση της επιδείνωσης του προϋπολογισμού των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων από αυτό που γίνεται με τον πληθωρισμό. Όμως από την άλλη, έχουμε ακόμα αντοχές ως οικονομία», σημείωσε.

Παπαλεξόπουλος - ΣΕΒ: Η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Η αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την ομιλία του στην ανοικτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

«Η χώρα μας σήμερα θεωρείται - και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας», τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων, καθώς η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για εγχώριους και ξένους επενδυτές. «Ο κίνδυνος σήμερα αφορά τη δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε με ταχύτητα, που έχει επενδυτικό νόημα ό,τι σχεδιάζεται, λόγω του πλαισίου της λειτουργίας της χώρας. Γι' αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε πίσω στην πορεία ολοκλήρωσης όλων των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις είπε πως «Είναι μικρή παρηγοριά ότι αυτή τη φορά τα αίτια της κρίσης (όπως και της πανδημίας) είναι εξωγενή, με κύρια αφετηρία τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ότι οι επιπτώσεις της δεν αφορούν ασύμμετρα την Ελλάδα».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, αλλά και των τροφίμων και πρώτων υλών που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που πλήττουν καίρια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής, αλλά και γενικά της ευρωπαϊκής, παραγωγής να υποχωρεί, την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική να απειλείται, και με τις δημοσιονομικές αντοχές μας να δοκιμάζονται εκ νέου. Για αυτό η έμφαση στο πως μπορούμε να μεγαλώσουμε την πίτα μπορεί να τονώσει την πληγωμένη μας συλλογική αυτοπεποίθηση, να μας δώσει νέα πνοή, να μας βοηθήσει να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος περιέγραψε πέντε θετικές εξελίξεις για τη χώρα και πέντε τομείς όπου χρειάζεται να γίνει συντονισμένη προσπάθεια. Οι θετικές εξελίξεις είναι:

  • η ανάδειξη ενός μικρού, αλλά ζωτικού και αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (που από σχεδόν μηδενική κεφαλαιοποίηση πριν 10 χρόνια, σήμερα αγγίζει τα 8 δισ ευρώ.), που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της χώρας να καινοτομεί,
  • τα σημαντικά βήματα προσέγγισης πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
  • η έμπρακτη απόδειξη ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης, και των ψηφιακών υποδομών, είναι απόλυτα εφικτή,
  • οι διεθνείς προβλέψεις, που είναι θετικές και το brand name της Ελλάδας που έχει βελτιωθεί θεαματικά, και
  • ότι η χώρα μας σήμερα θεωρείται - και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας.

Αντίστοιχα οι τομείς όπου χρειάζεται προσπάθεια περιλαμβάνουν:

  • τις εργοδοτικές εισφορές, που παραμένουν υψηλές,
  • τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης, την απλοποίησή της και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης,
  • την αδειοδότηση,
  • την ευκαιρία αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
  • την αγορά ενέργειας.

«Πλην απροόπτου, η Ευρώπη θα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας τουλάχιστον για 5-6 χρόνια, μαζί και η Ελλάδα. «Κατ΄ ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είμαστε εκεί σήμερα», τόνισε.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε εξάλλου ότι «οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν επενδύουν όσο χρειάζεται στην καινοτομία και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ούτε όμως επενδύουν όλες οι επιχειρήσεις επαρκώς στους ανθρώπους τους. Παράλληλα, σε όρους εταιρικής διακυβέρνησης έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε από την τυπική συμμόρφωση προς την ουσιαστική. Το ίδιο και στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, στην ισότητα και στην αξιοποίηση των ηγετικών χαρακτηριστικών των γυναικών».

«Ζητάμε, κατέληξε, από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ