ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το non paper της Άγκυρας με τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας

Το non paper της Άγκυρας με τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας
Η Τουρκία διανέμει το δισέλιδο έγγραφο με 16 σημεία στις ξένες πρεσβείες (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Με τις προκλήσεις της Τουρκίας και την επιθετική ρητορική το τελευταίο διάστημα να είναι συνεχείς, στο φως της δημοσιότητας έρχεται το απόρρητο τουρκικό non - paper που διακινεί η Άγκυρα στις ξένες πρεσβείες, με το οποίο στηρίζει τις αδιανόητες θέσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Τουρκία διανέμει το δισέλιδο έγγραφο με 16 σημεία στις ξένες πρεσβείες για να δικαιολογήσει γιατί ακύρωσε το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, τη συνάντηση δηλαδή Μητσοτάκη - Ερντογάν που γινόταν σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Στο non paper, μεταξύ άλλων η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Σε άλλο σημείο του, η Τουρκία υποστηρίζει ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά, ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά και πτήσεις από τουρκικά μαχητικά. Στις 27 Απριλίου μάλιστα είχαμε 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Παράλληλα, η γειτονική χώρα επιμένει πως οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, ενώ η Αθήνα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Η Άγκυρα ακόμα κατηγορεί την Αθήνα για επιστροφή μεταναστών χρησιμοποιώντας τον όρο «pushbacks» καθώς και για απάνθρωπη μεταχείριση. Σημειώνεται ότι σε απάντηση, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Αχρίδα και θα συμμετάσχει σε φόρουμ των Πρεσπών. Εκεί αναμένεται να βρεθεί και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς έχει αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση. Διμερής συνάντηση δεν προβλέπεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ