ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς προετοιμάζονται ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας για τις εκλογές του... Σεπτεμβρίου

Πώς προετοιμάζονται ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας για τις εκλογές του... Σεπτεμβρίου
Στην Αθήνα θέλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους στενούς του συνεργάτες μετά το Δεκαπενταύγουστο Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σίγουρος, όπως άλλωστε έχει γράψει εδώ και καιρό το CNN Greece, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο προκειμένου αυτές να διεξαχθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Γι’ αυτό και ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν επιστρέψει μέχρι τότε από τις θερινές τους διακοπές.

Είναι ενδεικτικό ότι σε συζητήσεις που είχε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα κι επιχειρηματίες διέβλεψαν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός.

Κάποιοι, μάλιστα, έφεραν μπροστά σενάρια μεγάλου συνασπισμού, τα οποία όμως απόκλεισε κατηγορηματικώς ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πόλοι του πολιτικού μας συστήματος πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά πως η αλλαγή της ρητορικής τόσο του πρωθυπουργού όσο και στενών του συνεργατών, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνουν την εκτίμησή του για πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο.

Είναι φανερό κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μία σειρά από παράγοντες πιέζουν προς αυτή την εξέλιξη, με πρωταρχικό τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια λόγω της σαρωτικής ακρίβειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις δείχνουν δυσαρέσκεια ως προς την κυβερνητική πολιτική που ξεπερνά ακόμα και το 70%.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί κοροϊδία, για παράδειγμα, το επιχείρημα πως η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΕΦΚ γιατί θα ευνοηθούν οι πλούσιοι.

«Όταν μείωναν τον φόρο στα μερίσματα και στη συγκέντρωση κεφαλαίου ποιους ακριβώς ευνόησαν;», αναρωτιέται ο πρώην πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαγιδεύτηκε στη στρατηγική της δεύτερης κάλπης, γεγονός που του δημιουργεί και ζητήματα συσπείρωσης.

Αντιθέτως, πάντοτε κατά τον αρχηγό του, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει καθαρό αφήγημα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες με τη σύμπραξη τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

«Αν, πάλι, ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνηθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες κάλπες», όπως διατείνονται στην Κουμουνδούρου.

Όπως κι αν έχει, αυτήν την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία και στόχο μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων, που θα χαρακτηρίζονται από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση κι από ανανέωση και θα εμπλουτιστούν και με επιστήμονες ειδικούς στους τομείς τους που μπορούν να συνδράμουν σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ως κυβέρνησης από τους πρώτους κιόλας μήνες.

Ταυτοχρόνως, θα συνεχιστούν οι περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι ανοιχτές εκδηλώσεις, με το σύνολο των στελεχών και του κομματικού μηχανισμού να μπαίνει σε πλήρη προεκλογική εγρήγορση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ