ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Αιγαίο στην «ατζέντα» Ερντογάν εν όψει Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ - Έτοιμη να απαντήσει η Αθήνα

Το Αιγαίο στην «ατζέντα» Ερντογάν εν όψει Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ - Έτοιμη να απαντήσει η Αθήνα
«Θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Πιστός στο δόγμα των προκλήσεων και απειλών έναντι της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το στίγμα των προθέσεών του εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Αύριο θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Δεν δίστασε, δε, ξεκαθαρίσει πως οι προειδοποιήσεις και οι απειλές αφορούν την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, χωρίς δισταγμό».

Με τον τρόπο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει σαφές ότι υψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται -όπως είχε προαναγγελθεί εδώ και ημέρες- το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε ακόμη δύο κρίσιμα ζητήματα που σκοπεύει να θέσει στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη: τις καταγγελίες του περί υποστήριξης του PKK από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που οργανώνει στη Συρία.

Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως «μόλις τελειώσουν οι προετοιμασίες μας για την ολοκλήρωση των ελλείψεων του διαδρόμου ασφαλείας που έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε στα σύνορά μας με τη Συρία, θα ξεκινήσουμε νέες επιχειρήσεις».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως θα ενημερώσει τους συνομιλητές του με έγγραφα, πληροφορίες και εικόνες, σχετικά με την «υποκρισία που επιδεικνύεται για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK/YPG και η FETO (Γκιουλενιστές)» -μια αναφορά που αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και τις Σουηδία-Φινλανδία.

Σχετικά, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε τη Δευτέρα τις κατηγορίες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποστηρίζουν την τρομοκρατία εις βάρος της Τουρκίας, λέγοντας πως είναι ενάντια στη λογική το να θέλουν οι χώρες αυτές να ζητούν τη συμμαχία της Τουρκίας για την ασφάλειά τους και από την άλλη να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες εναντίον της.

«Εσείς δεν θα συμβάλλετε στον συγκεκριμένο αγώνα που κάνουμε, και όχι μόνο δεν θα συμβάλετε, τουναντίον θα βοηθήσετε τους τρομοκράτες, θα γίνετε ασφαλές καταφύγιο για αυτούς και μετά θα μας πείτε «θα μπω στο ΝΑΤΟ». Γιατί; Για να με βοηθήσει η Τουρκία αν δεχτώ επίθεση. Αυτός είναι λόγος της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ο εγωισμός και ο παραλογισμός σε αυτή την υπόθεση» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, o εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν επισήμανε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και προανήγγειλε ότι η Τουρκία σκοπεύει να αναδείξει το θέμα, βασιζόμενη στις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στη «Γαλάζια Πατρίδα», λέγοντας ότι εάν η Άγκυρα δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι εξαπέλυσε την Κυριακή νέες απειλές, αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και «όπου πάει».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια –από τη Συνθήκη της Λωζάννης και μετά.

Μάλιστα, προχώρησε και σε απειλές έναντι της χώρας μας, λέγοντας πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση στα νησιά είτε «υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (σ.σ. η Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη» -δηλαδή η Κύπρος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά «κάτω από τη μύτη μας» και αυτό «είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχτούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει».

Έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα

Έναντι των προκλήσεων αυτών, η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να αντιδράσει στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν θέσει τέτοιο ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που αρχίζει την Τετάρτη. Ήδη το ζήτημα του τουρκικού αναθεωρητισμού που επικεντρώνεται στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου έχει πλήρως διεθνοποιηθεί από την Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα παραμένει ανυποχώρητη απέναντι στα παράλογα αιτήματα αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες καλύπτεται απόλυτα σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις από τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επανέλαβε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και απευθύνει παράλληλα πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δύο δρόμοι για την Τουρκία: Από τη μια ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη θέση της Αθήνας κατά τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σχολιάζοντας το μήνυμα που έστειλαν οι «27» στην Τουρκία.

Σε ερώτηση εάν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό έχει δώσει και το υπουργείο Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύοντας 16 χάρτες που απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι χάρτες αυτοί εκθέτουν για ακόμη μια φορά την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ