ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαχητικά F-35: Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας και το επικείμενο ταξίδι Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ

Μαχητικά F-35: Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας και το επικείμενο ταξίδι Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ
Στιγμιότυπο από την άφιξη σμήνους αμερικανικών μαχητικών F-35 στην αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου AP Photo / Πέτρος Καρατζιάς (Φωτογραφία αρχείου)

Η Αθήνα υπέγραψε κι απέστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες το Letter of Request (LoR), δηλαδή το επίσημο αίτημα για την προμήθεια και αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35, γεγονός για το οποίο είχε προϊδεάσει κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ειδικότερα, το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε στις ΗΠΑ επίσημα από την Τετάρτη το αίτημα για την αγορά 20+20 υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών F-35, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, κάνοντας το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας που στόχος είναι να προχωρήσει με διαδικασίες - εξπρές.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα ζητά να υπάρξει αρχική δέσμευση για την προμήθεια αρχικά 20 αεροσκαφών τελευταίας γενιάς, ενώ τα υπόλοιπα 20 να βρίσκονται υπό την αίρεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπό το πρίσμα αυτό, έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά.

panagiotopoulos.jpg
Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Ήδη πάντως, από την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κυβερνητικές πηγές είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν πως το θέμα της προμήθειας των F-35 «είναι ζήτημα του υπουργείου 'Αμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό».

Σημείωναν δε με νόημα πως «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε γνωστοποιήσει την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση προ μηνός με στελέχη του προγράμματος (JSF PO - Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Η διαδικασία της προμήθειας των F-35

AP Photo / Πέτρος Καρατζιάς

Η χώρα μας έστειλε το αίτημα μέσω Letter of Request στις ΗΠΑ και θα αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευράς για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, ωστόσο, οι δύο πλευρές φέρονται αποφασισμένες να την ολοκληρώσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με τη θετική απάντηση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και στη συνέχεια η παραγωγή, η εκπαίδευση των πιλότων και του τεχνικού προσωπικού και αν όλα εξελιχθούν ομαλά η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς από το 2028. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνουν έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά.

Το θέμα των F-35 είχε τεθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου επί της ουσίας γνωστοποιήθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μεταξύ των δυο ηγετών συζητήθηκε παράλληλα και το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Lockheed Martin να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ακόμα και αν προχωρήσει η επένδυση, το πλειοψηφικό ποσοστό θα ανήκει στην ΕΑΒ, ήτοι στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι στόχος είναι «να εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση πρόσθετου εξοπλισμού για τα αεροσκάφη F-35», σημειώνοντας ότι η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου η επίσημη παρουσίαση του F-35 σε Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), από αντιπροσωπεία της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, οι οποίοι ενημέρωσαν για την πορεία του προγράμματος των F-35 και για τις δυνατότητες ένταξης της Ελλάδας σε αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόκτηση 24 γαλλικών μαχητικών 4.5 γενιάς Rafale, 3+1 φρεγατών Belh@rra και ο εκσυγχρονισμός 83 F-16 Block 52+ σε κατηγορία Viper, ενώ εκκρεμεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Block 50+adv.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ