ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα σε Ερντογάν: Οι επιτυχίες Μητσοτάκη και η ισχυροποίηση της Ελλάδας δεν τον αφήνουν να ησυχάσει

Αθήνα σε Ερντογάν: Οι επιτυχίες Μητσοτάκη και η ισχυροποίηση της Ελλάδας δεν τον αφήνουν να ησυχάσει
Σκληρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο δίνει η Αθήνα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε στις τελευταίες δηλώσεις του να κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σκληρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο δίνει η Αθήνα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε στις τελευταίες δηλώσεις του να κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, συστήνοντας στον ελληνικό λαό να εναντιωθεί στην κυβέρνησή του, πριν τον οδηγήσει σε περιπέτειες.

«Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα» ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την πατρίδα τους» και κατέληξε:

«Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο Ινστιτούτο Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας κατά την τελετή αποφοίτησης αξιωματικών, απείλησε ότι η Τουρκία θα δώσει το ανάλογο μάθημα στην Ελλάδα όσο συνεχίζει τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο.

«Σε αυτούς που έρχονται κατά πάνω μας παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, τις εναέριες περιοχές δράσης μας, η πολεμική μας αεροπορία ειδικά έχει δώσει το πρέπον μάθημα και θα συνεχίσουμε να το δίνουμε», είπε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία» ότι η Άγκυρα «θα προστατεύσει τα δυτικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα» της, «χωρίς να κάνει την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και κάνοντας πλήρη χρήση αυτών των δικαιωμάτων» που απορρέουν, όπως είπε, από διεθνείς συμφωνίες.

«Συνιστούμε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εκφοβίσει –αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τις μεταξύ μας συγκρούσεις με διάλογο και διαπραγμάτευση– να πάρει μαθήματα από τις εξελίξεις στην περιοχή μας και από τα γεγονότα που έγιναν πριν από έναν αιώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στο Ινστιτούτο Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.

Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, «είναι γεγονός ότι ο γείτονάς μας στο Αιγαίο δεν βρίσκεται σε θέση αντίστοιχη σε εμάς πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει μια θέση όπως της αξίζει στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας».

«Ελπίζω ότι ο λαός της Ελλάδας θα δώσει δημοκρατικά το απαραίτητο μήνυμα και το μάθημα στη κυβέρνησή του», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα κυνηγήσει περιπέτειες που θα καταλήξουν σε καταστροφή για αυτούς», πρόσθεσε.

Αν και στη Μαδρίτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και τις απειλές για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με την επιστροφή του στην Τουρκία «θυμήθηκε» την… προκλητική ρητορική, λέγοντας για ακόμη μια φορά «Μητσοτάκης γιοκ» και αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, έκανε λόγο, για προσπάθειες διαμεσολάβησης από ηγέτες της Συμμαχίας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, απορρίπτοντας, ωστόσο, εκ νέου ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”».

Ακόμη, έκανε λόγο για βήματα από την πλευρά της Ελλάδα που δείχνουν ότι η Αθήνα «δεν έχει καλές προθέσεις».

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις».

Ο Τούρκος σημείωσε πως:

«Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός παρά τα μηνύματα που έλαβε από τον Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε σταθερότητα στο Αιγαίο.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι ποντάρει στη στήριξη Μπάιντεν για την προμήθεια των F-16 και δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στη σημερινή δήλωση κάνει αναφορά στην «αεροπορία μου».

F-16 και F-35

Ειδικότερα, για το θέμα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ, o Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε την Πέμπτη: «Οι ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα θα βρουν σοβαρή υποστήριξη. Θα στείλω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση».

Υπενθυμίζεται ότι θετικός ως προς την πώληση F-16 στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16» αλλά «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι' αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την λάβω», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών δηλητηριάζει εδώ και χρόνια τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

O Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι δίνει το «πράσινο φως» ως «αντάλλαγμα» στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Όπως θυμάστε είχα δηλώσει από τον Δεκέμβριο ότι θα πρέπει να τους πωλήσουμε μαχητικά F-16 και να τα αναβαθμίσουμε. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό» τόνισε ο Μπάιντεν.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο από τις ΗΠΑ την πώληση 40 μαχητικών F-16 και την αναβάθμιση 80 από τα αεροπλάνα που ήδη κατέχει.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδρούν ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στις δηλώσεις Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα «τρέχει» την προμήθεια μαχητικών F-35. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Ιούλιο μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος για το επίσημο αίτημα της Ελλάδα για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Κ. Φλώρος θα μεταβεί πρώτος στις ΗΠΑ μέσα Ιουλίου, ενώ στις 18 Ιουλίου θα μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας για να συζητήσει από κοντά την προμήθεια των F-35, που θεωρούνται το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα στον κόσμο.

Η Ελλάδα με επίσημο αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, με οψιόν για άλλα 20. Η παράδοση των πρώτων μαχητικών θα ξεκινήσει το 2028 και θα ολοκληρωθεί το 2033, με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ